Educație, impact social și asupra mediului – prioritățile Grampet Group pentru un viitor mai bun
Astăzi, mai mult ca oricând, dezvoltarea durabilă și trecerea la un mod de viață ecologic sunt priorități fundamentale pentru noi, la nivel personal, comunitar și în cadrul afacerilor. Avem nevoie de o economie verde, dar mai ales de o viață “verde”, iar companiile trebuie să-și dedice timpul și resursele pentru acțiuni și inițiative care urmăresc acest scop. În contextul actual, marcat de crize economice și energetice repetate, precum și de schimbări climatice și consecințele serioase ale acestora, este crucial să ne implicăm colectiv pentru a îmbunătăți performanța economică și socială în comunitățile din care facem parte.
Compania Grampet Group, cel mai mare grup privat cu specific feroviar și logistic din România şi Europa Centrală și de Sud-Est, s-a alăturat acestui efort colectiv și și-a asumat de mulți ani responsabilitatea de a contribui la modelarea unui viitor mai bun. O responsabilitate față de oameni, prin investiții în educație; față de comunități, prin acțiuni sociale precum integrarea minorității romilor sau îmbunătățirea calității mediului înconjurător; dar și față de societate, prin investiții constante în îmbunătățirea industriei de transport feroviar.
Investiția în educație – cheia transformării unei societăți
Pentru Grampet Group educația este un pilon de bază în strategia de ESG. Școala GFR și Fundația Grampet sunt proiecte fanion ce vizează promovarea accesului la educație de calitate și stimularea interesului tinerilor pentru o carieră în domeniul transporturilor. Din 2017, peste 1.200 de cursanți au urmat Școala GFR, care oferă cursuri de calificare profesională pentru o carieră de mecanic de locomotivă, șef de tren, revizor tehnic de vagoane, manevrant vagoane și magaziner. Toate cheltuielile de școlarizare (suma medie necesară pentru formarea unui cursant este de 15.000 de euro) sunt acoperite de Grup Feroviar Român, companie din cadrul Grampet Group. În ultimii 6 ani, investițiile GFR în acest proiect au fost de 18 milioane de euro. În plus, cursanților li se oferă un contract de muncă din momentul în care sunt acceptați în program, rata de retenție fiind de 70%.
"Înțelegem importanța formării profesionale în transportul feroviar și, de aceea, ne-am concentrat eforturile pentru a dezvolta o forță de muncă bine pregătită și sigură. Considerăm că investind în formarea angajaților noștri și promovând excelența în industria feroviară, suntem pe calea corectă de a îmbunătăți calitatea și siguranța serviciilor de transport.", spune Gruia Stoica, Președinte și Fondator Grampet Group.
O direcție la fel de importantă în strategia de ESG a companiei este consolidarea relației cu mediul academic, iar cel mai nou proiect în acest sens este parteneriatul cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București pentru crearea unui campus profesional integrat destinat tinerilor interesați să urmeze un parcurs educațional cât mai relevant pentru piața muncii. Proiectul „Campus Dual Politehnica București” va atrage fonduri europene în valoare de 30 de milioane de euro pentru construirea de spații de învățământ și cercetare, cantină, cămin, hală multimodală pentru ateliere digitale și sport, dar și alte facilități dedicate studenților.
Tot în 2023, în cadrul parteneriatului cu UNSTPB, Grampet Group a investit în modernizarea unui laborator în cadrul Facultății de Transporturi, pentru a facilita accesul studenților la programe de studiu și soluții software performante necesare aprofundării cunoștințelor.
“Parteneriatul cu UNSTPB și Laboratorul GFR demonstrează angajamentul Grampet Group față de viitorul industriei feroviare și față de tinerii interesați de o carieră în transporturi. Obiectivul nostru este să stimulăm interesul pentru acest domeniu provocator, ținând cont de deficitul de forță de muncă în acest sector cu rol esențial în economia României.”, mai spune Gruia Stoica.
Implicare socială cu impact asupra comunității și mediului înconjurător
Accesul la educație este de multe ori greu de obținut, dacă nu chiar imposibil, pentru cei din comunitățile defavorizate sau minoritare. Conștient de rolul pe care educația îl are în transformarea unei societăți, în reducerea decalajelor sociale și economice, președintele Grampet a pus bazele Fundației Toflea. Prin intermediul fundației, au fost sprijiniți sute de elevi din comuna Brahășești, județul Galați, să-și continue studiile pentru a se putea adapta noilor cerințe, fiind încurajați în același timp să-și păstreze identitatea etnică.
„În fiecare an, susținem educația a cel puțin 450 de copii, majoritatea din comunitatea romă. Am reușit, astfel, ca din cei aproximativ 10.000 de minoritari romi din Toflea să nu avem niciun tânăr adult care să nu fi absolvit cel puțin liceul. Integrarea minorității rome este o mare provocare, dar noi suntem aici pentru a contribui la îmbunătățirea accesului la educație și pentru a le oferi șansa unui viitor mai bun”, declară Gruia Stoica.
Pentru Grampet, investiția în comunitate înseamnă, totodată, și implicarea în rezolvarea unor probleme de mediu. În 2023, 80 de angajați ai Grup Feroviar Român și ai altor companii din Grampet Group s-au alăturat asociației Viitor Plus într-o acțiune de împădurire în zona Gherghița (judetul Prahova). Cei 80 de voluntari au contribuit la lucrările de completare a perdelei forestiere de la Gherghița, cu rol în regenerarea solului și apărarea comunității locale de efectele schimbărilor climatice.
”A fost o bucurie pentru noi să ne implicăm în programul Adoptă un Copac, creat de asociația Viitor Plus – pentru oameni și natură. Astfel de acțiuni au un impact semnificativ asupra mediului înconjurător. A fost ocazia perfectă pentru noi de a fi o echipă și pentru a demonstra că este responsabilitatea noastră, a tuturor, să protejăm mediul și viitorul nostru, în cele din urmă”, a declarat Loredana Mircea, Director Resurse Umane Grup Feroviar Român.
Avem nevoie de o economie verde
Într-o lume marcată de criza climatică și de presiunea exercitată de alte forme de transport asupra mediului înconjurător, transportul feroviar este esențial pentru atingerea obiectivelor de mediu. Folosirea trenurilor pentru transportul de călători și marfă nu doar reduce poluarea, ci contribuie la diminuarea traficului aglomerat, creând astfel un mediu mai curat și mai eficient.
În contextul necesității unei economii verzi și a unei dezvoltări durabile, Grampet Group a adoptat o strategie proactivă pentru a contribui la această schimbare de paradigmă. Astfel, Grampet se aliniază tendințelor europene de dezvoltare durabilă, investind în infrastructura feroviară și adoptând tehnologii inovatoare pentru a spori eficiența consumului de energie. Compania devine parte integrantă a eforturilor depuse la nivel european pentru atingerea obiectivelor ambițioase stabilite prin Acordul de la Paris.
“Într-o eră în care sustenabilitatea nu mai este doar un principiu, ci o necesitate, Grampet Group își dorește să joace un rol important în modelarea unei economii verzi și responsabile, punând în practică soluții inovatoare și eficiente în fiecare aspect al afacerii noastre. Dorim să fim nu doar lideri în domeniul transporturilor feroviare, ci și o platformă durabilă pentru progresul economiei și al generațiilor viitoare.“, a mai declarat Gruia Stoica.