Comunicate de Presă

Vagon ElectroputereCompania Electroputere VFU Pașcani, parte a Grupului GRAMPET, a început testarea primului vagon modernizat cu ajutorul fondurilor accesate prin contractele finanțate din PNRR.

În prezent, vagonul se află la Centrul de Testări Feroviare Făurei, al Autorității Feroviare Române în vederea efectuării testelor de parcurs, în timp ce structura carcasei vagonului a fost deja supusă testelor de încercări statice. 

În anul 2023, fabrica de la Pașcani a câștigat două licitații în urma cărora a încheiat cu SNTFC CFR Călători SA două contracte de modernizare a 42 de vagoane de călători, finanțate prin PNRR, a căror valoare cumulată depășește 66 de milioane de euro. 

“Industria feroviară este vitală pentru economie. Transportul pe calea ferată este mai sustenabil decât alte tipuri de transport, iar statul român trebuie să sprijine dezvoltarea acestei industrii strategice pentru țară. Vagonul care se află acum în teste este doar primul dintre multe altele și sperăm ca pe viitor să ne putem angaja în numeroase astfel de proiecte, prin care să contribuim la dezvoltarea și modernizarea întregii flote de vagoane de pasageri din România. Starea actuală a rețelei de cale ferată din țară reprezintă pentru noi, companiile din domeniu, o provocare ce odată depășită, va aduce oportunități majore. Pe acestea ne dorim să le putem valorifica în favoarea tuturor, dar mai ales a călătorilor care vor beneficia de condiții de călătorie mai bune” – Gruia Stoica, președintele Grupului GRAMPET.

Vagoanele modernizate la Pașcani vor circula în Europa

Acestea sunt cele mai complexe proiecte de modernizare a vagoanelor de călători, realizate la Electroputere VFU Pașcani, vagoane ce respectă Specificațiile Tehnice de Interoperabilitate, iar după încheierea testelor vor fi certificate CE.

Termenul limită de modernizare a tuturor celor 42 de vagoane este luna iunie a anului 2026. Contractele includ, pe lângă serviciile de modernizare a garniturilor, și servicii de mentenanță preventivă și corectivă, pe o perioadă de nouă ani după modernizarea lor. Cele 42 de vagoane vor circula pe căile ferate din România, Austria și Ungaria.

Despre GRAMPET Group

GRAMPET Group este prima multinațională românească și un pionier în domeniul dezvoltării de soluții integrate de transport de marfă și logistică. Cu o activitate de 25 de ani pe piața locală și europeană – având   afaceri în Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Austria, Croația, Serbia, Grecia și Slovenia – GRAMPET este, astăzi, cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa Centrală și de Sud-Est, având peste 7.500 de angajați care lucrează în cele 18 companii ce operează 450 de locomotive și 20.000 de vagoane care transportă anual 15 milioane de tone de marfă. Grupul a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri totală de 440 milioane de euro și un profit net de 23 de milioane de euro.

Despre Electroputere VFU Pașcani

Cu o tradiție de 155 de ani, Electroputere VFU Pașcani este un pilon important al industriei trenurilor de pasageri și un loc de excelență în construcția de material rulant. De-a lungul timpului, Grupul a investit peste 30 de milioane de euro în fabrica de la Pașcani, cu scopul de a integra eficient noile tehnologii în activitatea sa și de a pregăti resursa umană de care dispune.  

 

Mai mult



GRAMPET Group începe o nouă etapă de transformare organizațională și anunță schimbări strategice în echipa de management, în anul care marchează 25 de ani de activitate ai celui mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi Europa de Sud-Est.

În contextul unor proiecte ample de dezvoltare la nivel local și regional, Dorin Soare, care a deținut funcția de Director Inovare GRAMPET, a fost numit Director General al RELOC Craiova, în timp ce Gruia Stoica a preluat funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al acestei companii membre a GRAMPET Group. De asemenea, Costinel Almăjanu, care face parte din echipa GRAMPET Group de peste 18 ani, a fost numit în funcția de Director General al Train Hungary, în timp ce Rita Basco a devenit noul Director Comercial al companiei din Ungaria.

Planurile GRAMPET Group pentru perioada următoare sunt extrem de ambițioase, iar obiectivul nostru este să avem în echipă cei mai buni profesioniști în domeniu. Prin aceste schimbări ne-am dorit să recompensăm performanța, profesionalismul și experiența celor care ne-au fost alături în ultimii ani și suntem convinși că împreună vom reuși să ne menținem poziția de top câștigată în industria de transport feroviar de marfă din România și Europa Centrală și de Sud-Est.” - Gruia STOICA, președinte GRAMPET și președinte al Consiliului de Administrație al RELOC Craiova.

Noul Director General al RELOC Craiova are o experiență de peste 16 ani în domeniul inovării industriale, cercetării și dezvoltării, precum și în producție și fabricație. Dorin Soare a preluat această funcție, după ce în ultimii doi ani a coordonat, în calitate de Director Inovare, numeroase proiecte de management, dezoltarea afacerilor, optimizare profesională și cercetare în cadrul unor companii precum RELOC Craiova, Electroputere VFU Pașcani și Reva Simeria. Experiența sa profesională include, de asemenea, poziții de conducere la nivel de manager în companii de prestigiu din industria ingineriei și serviciilor de consultanță, precum AKKA Technologies (Divizia Automotive & Transport) și AVL List GmbH. De profesie inginer, Dorin Soare a fost, în perioada 2004-2009, lector în cadrul Universității Politehnica din București, unde și-a obținut și doctoratul în teme inovative actuale, precum utilizarea hidrogenului pentru alimentarea motoarelor cu ardere internă în vederea diminuarii emisiilor poluante.

 

Costinel Almăjanu, cu 25 de ani de expertiză în arii precum transportul feroviar de marfă, întreținere/reparații linii de cale ferată și întreținere/reparații vagoane și locomotive, a preluat conducerea Train Hungary, după demiterea lui Călin Grațian. Noul Director General al companiei din Ungaria a deținut mai multe poziții de conducere în cadrul GRAMPET Group, printre care Director Comercial al Trans Expedition Feroviar și GP Rail Cargo, și Director General al companiei Logistică Feroviară. La rândul său, Rita Bacso, noul Director Comercial al Train Hungary, activează în sectorul feroviar de peste 13 ani.

Mai mult

Cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa, inaugurat la Dornești după o investiție de 10 milioane de euro din partea GRAMPET Group, va deveni un punct strategic pentru fluidizarea traficului de cereale din Ucraina în Portul Constanța, consolidând poziția României de hub feroviar și logistic la nivel european.

„Noul complex de la Dornești are o capacitate de transbordare cereale de 3 milioane de tone anual. Datorită acestei capacități și a tuturor celorlalte soluții tehnice și tehnologice de vârf oferite, terminalul va deveni un punct strategic pentru fluidizarea traficului de cereale de la granița cu Ucraina în Portul Constanța. Facilitățile existente sunt similare cu cele ale terminalelor din porturile maritime și fluviale. Aici se permite transbordarea simultană a 8 vagoane de cereale de tip ucrainean, care sunt cu ecartament larg, și 8 vagoane de tip românesc, cu ecartament normal. Toate celelalte terminale din Europa permit transbordarea a cel mult 2 vagoane simultan”, a explicat Gruia Stoica, președintele GRAMPET Group, în deschiderea oficială.

La ceremonia de inaugurare de la Dornești, județul Suceava, au participat zeci de oficialități - reprezentanți ai autorităților române și ucrainene, ambasadori şi diplomați. 

Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Marcel Ciolacu, a declarat că noul complex reprezintă un catalizator pentru investiții ulterioare în regiune. „Ceea ce ați realizat înseamnă locuri de muncă pentru oameni și, mai mult decât atât, reprezintă un catalizator al unor investiții ulterioare. Sunt sigur că nu vă veți opri aici. În numele Cancelariei Primului-Ministru, vreau să vă felicit și vreau să vă transmitem susținerea pe care o avem pentru antreprenoriatul românesc, pentru mediul de afaceri”, a precizat Florin Spătaru, fost ministru al Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

„O investiție strategică, amplasată la granița cu Ucraina, ce reflectă angajamentul Grupului GRAMPET pentru dezvoltarea infrastructurii, consolidând în același timp, poziția României de hub logistic și feroviar în Europa de Est”, a afirmat, la rândul său, Mircea Abrudean, Secretar general al Guvernului.

Prezent la eveniment, Victor Ponta, consilier onorific al premierului în domeniul relaţiilor economice internaţionale, a declarat: "Eu îmi doresc ca România să fie cea mai importantă poartă pentru reconstrucția Ucrainei, să profităm de acest lucru ca să dezvoltăm infrastructura feroviară, rutieră, aeriană, maritimă și să arătăm că au voie și privații să investească, mai ales că investesc mult mai bine decât investițiile publice".

500 de tone de cereale transportate pe oră, la Dornești

Investițiile în infrastructura feroviară sunt esențiale pentru a asigura un transport eficient și competitiv, iar Pactul Verde European încurajează dezvoltarea și modernizarea rețelelor feroviare, inclusiv introducerea unor tehnologii noi și sustenabile, precum cele din cadrul complexului de la granița cu Ucraina.

Cel de-al cincilea terminal operat de GRAMPET Group și compania sa fanion, Grup Feroviar Român, marchează un nou capitol în eforturile grupului de a contribui la dezvoltarea industriei de transport feroviar de marfă din România și de a eficientiza infrastructura feroviară din regiune. Proiectat să funcționeze 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an, terminalul are două linii transportoare cu o capacitate de 250 de tone pe oră fiecare, ceea ce permite transportul a 500 de tone de marfă pe oră.

Prezent la Dornești, Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a susținut importanţa unei investiţii de acest gen în apropierea graniţei cu Ucraina. "În luna octombrie, anul trecut, prin România au tranzitat peste patru milioane de tone de cereale. Continuăm să investim, chiar dacă în prezent fluxurile s-au mai redus, pentru că o Europă rezilientă, o Europă conectată, în primul rând la nivel de structură de transport. Dacă vrem ca reconstrucţia Ucrainei să se desfăşoare rapid și eficient, trebuie să avem investiţii care să faciliteze exporturile şi importurile către şi dinspre Ucraina", a precizat acesta.

„E nevoie de fluidizarea traficului și în special a traficului de mărfuri. O investiție de 10 milioane de euro, care, din câte am înțeles eu, înseamnă patru garnituri de tren pe zi, să plece spre Constanța în 24 ore, ca timp de parcurgere e o scutire de tiruri pe șoselele României. Eu cred că acesta este un lucru concret, un exemplu de solidaritate cu Ucraina și o știm foarte bine”, a spus și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

La inaugurarea terminalului au fost prezenți, de asemenea, E.S. Ihor Prokopchuk - Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, Irina-Loredana Stănculescu - Consulul general al României la Cernăuţi, cu mesajul ministrului Afacerilor Externe, Huitor Mykola - prim adjunct al Şefului Consiliului Regional Cernăuţi, E.S Moayad Fathallah Mohamed El Dalie - Ambasadorul Republicii Arabe Egipt în România, E.S Radko Vlaykov - Ambasadorul Republicii Bulgaria în România, E.S Ştefan Tomasevic - Ambasadorul Republicii Serbia, Ryo Taniguchi - reprezentant al Ambasadei Japoniei, Tibor Laszlo Sandor - reprezentant al Ambasadei Ungariei, Mihai Precu - președinte AMEPIP, Marcel Simion Mutescu - președinte Autoritatea Vamală Română, Daniel Surdu - Secretar de Stat Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Gabriel Andronache - vicepreședinte Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, Ştefan Roșeanu - președinte Autoritatea pentru Reformă Feroviară, Liliana Agheorghicesei - vicepreședinte CNIPMMR, primari din județul Suceava, dar și alți reprezentaţi ai autorităţilor centrale și locale.

Despre GRAMPET Group

Înfiinţat în urmă cu 25 de ani, grupul de companii GRAMPET este astăzi cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa Centrala și de Sud-Est. Structura sa acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă; construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant; producția de piese de schimb; închiriere de material rulant; transbordarea mărfurilor; servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR) - este cel mai mare operator privat feroviar din România, cu o poziţie strategică în industrii cheie precum Petrol & Gaze, Construcții sau Agricultură. Totodată, 20% din transporturile realizate de GFR sunt la nivel internațional. Operatorul are acorduri semnate cu celelalte companii-soră din grup, precum și cu operatorii feroviari de stat și privați din Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Cehia, Slovenia, Croația, Grecia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, RELOC Craiova și Electroputere VFU Craiova, GRAMPET Group acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. Astfel, GRAMPET a lansat un portal e-client în premieră în România, care facilitează gestionarea relațiilor cu companiile client, de la postarea unei comenzi până la facturare.

Mai mult

GRAMPET Group, cel mai mare holding feroviar privat cu acționariat românesc din Europa Centrală și de Sud-Est, anunță schimbări în echipa de management a companiei Train Hungary, care operează în țări precum Ungaria, Croația și Slovenia.

Acționariatul Train Hungary a decis încetarea colaborării cu Schubert Gyongyi, care a ocupat poziția de director comercial, și cu Beres Barna, director exploatare, începând cu luna iunie 2024, ca urmare a unor acțiuni de concurență neloială ce au adus prejudicii GRAMPET.

Decizia intervine după demiterea lui Călin Grațian, care a ocupat pozițiile de vicepreședinte al GRAMPET Group și de director general al Train Hungary. Călin Grațian a fost demis ca urmare a asocierii cu atragerea unor investitori ruși din cadrul companiei Transmasholding în discuțiile privind achiziția societății Popeci Utilaj Greu, creând astfel concurență neloială grupului GRAMPET.

Asigurarea unui leadership etic și performant reprezintă o prioritate pentru GRAMPET Group de 25 de ani de când activăm în industria de transport feroviar de marfă. Consider că o echipă de management orientată către atingerea obiectivelor noastre strategice reprezintă rețeta succesului GRAMPET Group, care este, în prezent, cel mai mare grup de companii private feroviare cu acționariat românesc din Europa de Sud-Est, cu operațiuni în 10 țări – România, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Austria, Croația, Serbia, Grecia, Slovenia. Misiunea noastră este să ne menținem poziția de lider, iar ultimele schimbări ne vor ajuta să respectăm promisiunea făcută partenerilor și clienților noștri de a le oferi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență în toate țările în care suntem prezenți.” – Gruia Stoica, președinte GRAMPET Group.

Conducerea holdingului se va adresa instituțiilor abilitate pentru identificarea naturii activităților desfășurate de Schubert Gyongyi și Beres Barna, împreună cu fostul director general Călin Grațian.

Train Hungary a fost înființată în 2005, în Debrecen, iar în prezent are sediul central în Budapesta. Ulterior, compania și-a extins activitatea în Croația și Slovenia, oferind o gamă completă de servicii de transport feroviar marfă.

Mai mult

Electroputere VFU Pașcani SA, companie din cadrul GRAMPET Group, a finalizat cu succes reparația capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, cunoscut ca „Săgeata Albastră”, în cadrul unui proiect amplu început în anul 2022.  

AM 2038  este cea de-a cincea "Săgeată Albastră" care intră în serviciul publicului călător în 2024, după revizia capitală efectuată în uzina de la Pașcani, alte 12 automotoare fiind redate circulației pe parcursul anului trecut. Electroputere VFU Pașcani SA, parte din GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfă din România, a semnat, în a doua parte a anului 2022, un acord cadru cu SNTFC CFR Călători SA pentru revizia capitală a 50 de automotoare Desiro, care necesitau reperații după aproximativ 20 de ani de la achiziționare.

Proiectul de revizie capitală tip R9 la Săgețile Albastre este despre provocare. Vorbim despre automotoare produse în perioada 2002-2006, care au operat peste 15 ani pe infrastructura din România și care aveau nevoie de această revizie capitală, ce trebuie realizată la 12 ani de operare sau la 2 milioane km parcurși. În plus, schimbările economice intervenite în ultimii ani au condus la majorarea costurilor materialelor și echipamentelor, în unele cazuri fiind vorba de creșteri de peste 40%. De-a lungul timpului, ne-am confruntat și cu lipsa de componente/soft-uri necesare, deoarece acestea nu se mai produc, dar și cu lipsa forței de muncă. Sunt provocări pe care am reușit să le depășim datorită implicării și responsabilității echipei noastre. Suntem pregătiți să finalizăm și acest proiect amplu, compania noastră având deja experiența reviziei de tip R8 efectuată cu succes la toate cele 57 automotoare contractate cu SNTFC CFR Călători SA. ” – Vizante - Dumitru Tomoni, vicepreședinte GRAMPET Group și Director General Electroputere VFU Pașcani.

 „Grație eforturilor susținute ale echipei de la Electroputere VFU Pașcani SA, acest proiect va fi finalizat în termenele pe care ni le-am asumat. Implicarea noastră în dezvoltarea infrastructurii feroviare și a materialului rulant din România este ancorată în angajamentul GRAMPET Group față de creșterea eficienței transportului feroviar în țara noastră, pentru a ne alinia obiectivelor propuse prin Green Deal. Suntem hotărâți să continuăm să investim în modernizarea și optimizarea acestui sector vital, contribuind astfel la creșterea performanței și competitivității transportului feroviar din România în regiune, dar și în lume.” – Gruia Stoica, președinte GRAMPET Group.

O "Săgeată Albastră" este reparată la Pașcani la fiecare două săptămâni

Revizia capitală de tip R9 reprezintă un proiect complex, prin care se dezasamblează și se verifică, repară sau schimbă toate subansamblele automotoarele Siemens Desiro SR 20 D, mai puțin motoarele acestuia. 

Procesul presupune o serie de etape importante, precum demontarea boghiului motor, spălarea, curățarea, constatarea, repararea și/sau înlocuirea elementelor, repararea osiilor motoare cu atac de osie simplu sau dublu, precum și a boghiului purtător. De asemenea, este necesară repararea instalației de climatizare și instalației de încălzire, verificarea și repararea instalației de încărcare a bateriilor, repararea ușilor de acces și a ferestrelor, precum și repararea intercomunicațiilor.

Printre alte etape ale reparației se numără demontarea, verificarea și repararea scaunelor și strapontinelor, înlocuirea tapițeriei, verificarea și repararea instalațiilor din postul de conducere, precum și a instalației electrice. Este necesară, de asemenea, repararea sistemului de combustibil și a sistemelor de frânare, precum și curățarea, verificarea și repararea caroseriei automotorului și vopsirea exterioară.

Mai mult

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfă din România, anunță că vicepreședinte grupului de companii, Călin Grațian, a fost demis, joi, 18 aprilie, cu efect imediat, din cauza asocierii acestuia cu atragerea unor investitori ruși din cadrul companiei Transmasholding în discuțiile privind achiziția societății Popeci Utilaj Greu, creând astfel concurență neloială.

În prezent, Grampet Logistics a inițiat o acțiune în justiție împotriva societății Popeci Utilaj Greu, în vederea respectării obligațiilor asumate, și va aștepta decizia instanței judecătorești în acest caz.

Cu o istorie de 25 de ani, Grampet Group a devenit cel mai mare grup de companii private feroviare cu acționariat românesc din Europa de Sud-Est, iar planurile noastre pentru viitor sunt extrem de ambițioase. Ne aflăm în plin proces de reproiectare organizațională, iar obiectivul propus este îmbunătățirea constantă a echipei de management, prin renunțarea la unele colaborări și cooptarea de noi specialiști cu experiență relevantă pentru activitatea companiei noastre. Despărțirea de vicepreședintele Călin Grațian, înainte de o decizie a instanței, denotă interesul nostru în asigurarea unui leadership performant, profesonist și orientat către obiectivele noastre strategice pe termen lung. Suntem hotărâți să ne menținem poziția de lider în industria de transport feroviar de marfă și vom lua toate măsurile care se impun în vederea consolidării echipei noastre de management” – Gruia Stoica, președinte GRAMPET.

Mai mult

Consiliul de Administrație al Electromontaj Carpați SA Sibiu, o companie cu o cifră de afaceri de 10 milioane € în 2022 și contracte cu giganții Transelectrica, Hidroelectrica și Electrica, a solicitat inițierea procedurii de insolvență, deși situația financiară a societății nu impune o astfel de soluție. 


Electromontaj Carpați SA Sibiu este unul din constructorii importanți ai Sistemului Energetic Naţional al României, cu o activitate neîntreruptă de 70 de ani în domeniul energiei electice, fiind una dintre primele 5-6 companii de talie mijlocie din țară din punct de vedere al cifrei de afaceri și profitului. Cu o cotă de piață de 50,6% în Sibiu, locul 1 în regiune, și locul 14 în țară, Electromontaj Carpați SA are ca principali clienți companii precum Transelectrica, Hidroelectrica, Electrica și numeroase administrații locale, ceea ce demonstrează impactul pe care societatea îl are în economia României.


Riscul ca Electromontaj Carpați SA să intre în insolvență este calculat ca fiind 0%, potrivit unei analize realizate de risco.ro, în condițiile în care societatea are o situație financiară stabilă și un rating financiar foarte bun, ceea ce înseamnă o capacitate ridicată de a-și achita obligațiile financiare.


În acest context financiar extrem de stabil, este evident că decizia administratorilor societății de a depune, joi, la Tribunalul Sibiu, o cerere de intrare în insolvență reprezintă un act de rea credință de natură a aduce prejudicii noului acționar majoritar al Electromontaj Carpați SA, firma Grampet Logistics, parte a GRAMPET Group.


După achiziția a 70% din pachetul de acțiuni al Electromontaj Carpați S.A. de către Grampet Logistics, administratorii firmei din Sibiu au inițiat, în perioada decembrie 2023 – aprilie 2024, o serie de acțiuni care conțin elementele constitutive ale infracțiunilor de delapidare cu consecințe deosebit de grave prevăzute de art. 295 și 309 Cod Penal, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave prevăzut de art. 297 și 309 Cod Penal și chiar uzurparea funcției cu consecințe deosebit de grave prevăzută de art. 300 și 309 Cod Penal. Astfel, aceștia au:

  • ipotecat bunuri ale societății în interesul fostului acționar, fără niciun beneficiu pentru societate;
  • încercat să cumpere o creanță asupra fostului acționar la valoare nominală, urmând să renunțe la încasarea ei, deși fostul acționar este în insolvență, fiind de notorietate că o creanță asupra unei societăți în insolvență poate fi cumpărată la un discount semnificativ;
  • au refuzat să convoace Adunarea Generală la cererea acționarilor, faptă considerată infracțiune de art. 275 din Legea 31/1990.

În aceste condiții, Grampet Logistics, în prezent acționar majoritar al companiei Electromontaj Carpați SA, va uza de toate mijloacele legale pentru apărarea intereselor societății și atragerea răspunderii administratorilor ce urmează a fi revocați pentru toate prejudiciile cauzate. 

Mai mult

BUCUREȘTI, 4 aprilie 2024 – GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfă din România, anunță finalizarea și începerea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, în urma unei investiții de 10 milioane de euro.

Situat la Dornești (județul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordării produselor agricole marchează un nou capitol în eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza și eficientiza infrastructura feroviară din regiune și de a sprijini reconstrucția Ucrainei.

România are un rol major în funcţionarea culoarelor de solidaritate create de țările membre UE pentru a facilita transportul mărfurilor provenite din Ucraina. După declanșarea războiului, operatorii feroviari din cadrul GRAMPET Group au contribuit substanțial la fluidizarea traficului și reactivarea coridoarelor principale pe axa Nord-Sud, asigurând transportul a peste 1,5 milioane de tone de mărfuri în relația cu Ucraina. Noul complex de la Dornești va permite transportul a 240.000 de tone de cereale și produse agricole lunar, devenind astfel un punct strategic în fluidizarea traficului de mărfuri până în portul Constanța. Această investiție de 10 milioane de euro reprezintă încă o dovadă a angajamentului pe care ni l-am asumat în urmă cu 25 de ani de a contribui la dezvoltarea infrastructurii de transport feroviar din România și de a ne conecta la regiune. Este o realizare remarcabilă pentru GRAMPET, dar și pentru România, și dorim să mulțumim partenerilor noștri ucraineni și tuturor celor care au fost implicați în finalizarea proiectului.- Gruia STOICA, președintele GRAMPET Group.

500 de tone de marfă/oră – capacitatea maximă de încărcare/descărcare la Dornești

Terminalul de la Dornești, primul operat de Grup Feroviar Român și al cincilea de GRAMPET Group, este proiectat să funcționeze 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an.

Cu o capacitate maximă proiectată de 3 milioane de tone, complexul este dotat cu o stație de încărcare a vagoanelor (128 m lungime) și una de descărcare (120 m lungime), ce permit încărcarea/descărcarea simultană a 8 vagoane. Dotările sunt similare cu cele ale terminalelor din porturile maritime și fluviale, ceea ce face posibil transportul produselor fără pierderi de calitate și la capacitate maximă, respectiv 500 de tone pe oră.

Soluțiile tehnologice moderne și abordările inovatoare fac posibilă furnizarea de indicatori optimi ai consumului de energie electrică per tonă de produs transbordat. Toate procesele tehnologice sunt automatizate și coordonate de echipe dedicate de specialiști. În plus, fiecare linie/bandă transportoare poate lucra pe un traseu separat sau simultan în perechi, ceea ce asigură un flux de transport continuu și rapid pentru cerealele și produsele agricole provenite din Ucraina și destinate exportului prin portul Constanța.

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa va fi inaugurat imedit după finalizarea perioadei de testare.

 

Despre Grupul Grampet

Înfiinţat în urmă cu 25 de ani, grupul de companii GRAMPET este astăzi cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa Centrala și de Sud-Est. Structura sa acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă; construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant; producția de piese de schimb; închiriere de material rulant; transbordarea mărfurilor; servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR) - este cel mai mare operator privat feroviar din România, cu o poziţie strategică în industrii cheie precum Petrol & Gaze, Construcții sau Agricultură. Totodată, 20% din transporturile realizate de GFR sunt la nivel internațional. Operatorul are acorduri semnate cu celelalte companii-soră din grup, precum și cu operatorii feroviari de stat și privați din Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Cehia, Slovenia, Croația, Grecia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, RELOC Craiova și Electroputere VFU Craiova, GRAMPET Group acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. Astfel, GRAMPET a lansat un portal e-client în premieră în România, care facilitează gestionarea relațiilor cu companiile client, de la postarea unei comenzi până la facturare. 

Mai mult

Ramona Galateanu

BUCUREȘTI, 25 martie 2024 - GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfă din România, continuă amplul proces de reproiectare organizațională început în 2022, alături de echipa Advanced Thinking Switzerland, și anunță numirea Ramonei Gălățeanu în funcția de Consilier Financiar al președintelui grupului de companii, Gruia Stoica.


GRAMPET Group este una dintre organizațiile din România care implementează, încă din 2022, metodologia Advanced Thinking Organizational Management (ATOM), pentru a răspunde nevoilor actuale ale pieței și pentru a debloca potenţialului uman existent în cadrul grupului. Validată la nivel internațional și aplicată în peste 170 de organizații din întreaga lume, ATOM este o metodologie integrată de reproiectare, execuţie şi îmbunătăţire continuă a activității companiei, care conduce la crearea unei sinergii între capitalul uman, infrastructura strategică și operaţională, dar şi tehnologie.


De 25 de ani, GRAMPET se dezvoltă constant și durabil, iar astăzi desfășurăm operațiuni în 10 țări europene, prin cele 18 companii și echipa formată din peste 7.500 de angajați. Împreună cu Advanced Thinking Switzerland ne-am dorit să găsim soluții la provocările organizaționale pe care un grup de talia GRAMPET le are, în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare propuse. În cadrul acestui amplu proces de transformare organizațională, ne-am propus îmbunătățirea constantă a echipei de management, prin cooptarea unor specialiști cu experiență relevantă în domeniile economic, financiar și juridic. Mă bucur că Ramona Gălățeanu s-a alăturat echipei noastre. Experiența sa extinsă ne va întări și mai mult și sunt sigur că va contribui la succesul GRAMPET în următorii ani. Doresc să îi mulțumesc lui George Dinu, fost CFO al grupului, pentru contribuția sa din ultimii 5 ani, și lui Cristian Tosun - fost director economic GP Rail Cargo - pentru cei aproape 14 ani petrecuți alături de noi. Le dorim mult succes în proiectele lor viitoare.” - Gruia STOICA, președinte GRAMPET.


Ramona Gălățeanu, expert financiar cu o experiență de peste 21 de ani în cadrul grupului KMG International, s-a alăturat echipei GRAMPET începând cu data de 18 martie. În ultimii trei ani, ea a deținut funcția de Director Economic al Societății Rompetrol Rafinare SA. În calitate de Consilier Financiar al președintelui GRAMPET, Ramona Gălățeanu preia din atribuțiile lui George Dinu și ale lui Cristian Tosun și se va ocupa, printre altele, de activitatea de audit și consolidare a situațiilor financiare, precum și de coordonarea activităților de natură fiscală la nivel de grup.


Sunt foarte bucuroasă să mă alătur echipei GRAMPET, liderul transportului feroviar de marfă din România. Îmi doresc să valorific la maximum noile oportunități de creștere profesională oferite de această etapă din cariera mea și să contribui, alături de echipă, la consolidarea poziției grupului în regiune.” – Ramona Gălățeanu.

Mai mult

Astăzi, mai mult ca oricând, dezvoltarea durabilă și trecerea la un mod de viață ecologic sunt priorități fundamentale pentru noi, la nivel personal, comunitar și în cadrul afacerilor. Avem nevoie de o economie verde, dar mai ales de o viață “verde”, iar companiile trebuie să-și dedice timpul și resursele pentru acțiuni și inițiative care urmăresc acest scop. În contextul actual, marcat de crize economice și energetice repetate, precum și de schimbări climatice și consecințele serioase ale acestora, este crucial să ne implicăm colectiv pentru a îmbunătăți performanța economică și socială în comunitățile din care facem parte.

Compania Grampet Group, cel mai mare grup privat cu specific feroviar și logistic din România şi Europa Centrală și de Sud-Est, s-a alăturat acestui efort colectiv și și-a asumat de mulți ani responsabilitatea de a contribui la modelarea unui viitor mai bun. O responsabilitate față de oameni, prin investiții în educație; față de comunități, prin acțiuni sociale precum integrarea minorității romilor sau îmbunătățirea calității mediului înconjurător; dar și față de societate, prin investiții constante în îmbunătățirea industriei de transport feroviar.

Investiția în educație – cheia transformării unei societăți

Scoala GFR

Pentru Grampet Group educația este un pilon de bază în strategia de ESG. Școala GFR și Fundația Grampet sunt proiecte fanion ce vizează promovarea accesului la educație de calitate și stimularea interesului tinerilor pentru o carieră în domeniul transporturilor. Din 2017, peste 1.200 de cursanți au urmat Școala GFR, care oferă cursuri de calificare profesională pentru o carieră de mecanic de locomotivă, șef de tren, revizor tehnic de vagoane, manevrant vagoane și magaziner. Toate cheltuielile de școlarizare (suma medie necesară pentru formarea unui cursant este de 15.000 de euro) sunt acoperite de Grup Feroviar Român, companie din cadrul Grampet Group. În ultimii 6 ani, investițiile GFR în acest proiect au fost de 18 milioane de euro. În plus, cursanților li se oferă un contract de muncă din momentul în care sunt acceptați în program, rata de retenție fiind de 70%.

"Înțelegem importanța formării profesionale în transportul feroviar și, de aceea, ne-am concentrat eforturile pentru a dezvolta o forță de muncă bine pregătită și sigură. Considerăm că investind în formarea angajaților noștri și promovând excelența în industria feroviară, suntem pe calea corectă de a îmbunătăți calitatea și siguranța serviciilor de transport.", spune Gruia Stoica, Președinte și Fondator Grampet Group.

O direcție la fel de importantă în strategia de ESG a companiei este consolidarea relației cu mediul academic, iar cel mai nou proiect în acest sens este parteneriatul cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București pentru crearea unui campus profesional integrat destinat tinerilor interesați să urmeze un parcurs educațional cât mai relevant pentru piața muncii. Proiectul „Campus Dual Politehnica București” va atrage fonduri europene în valoare de 30 de milioane de euro pentru construirea de spații de învățământ și cercetare, cantină, cămin, hală multimodală pentru ateliere digitale și sport, dar și alte facilități dedicate studenților. 

Tot în 2023, în cadrul parteneriatului cu UNSTPB, Grampet Group a investit în modernizarea unui laborator în cadrul Facultății de Transporturi, pentru a facilita accesul studenților la programe de studiu și soluții software performante necesare aprofundării cunoștințelor.

Parteneriatul cu UNSTPB și Laboratorul GFR demonstrează angajamentul Grampet Group față de viitorul industriei feroviare și față de tinerii interesați de o carieră în transporturi. Obiectivul nostru este să stimulăm interesul pentru acest domeniu provocator, ținând cont de deficitul de forță de muncă în acest sector cu rol esențial în economia României.”, mai spune Gruia Stoica.

Implicare socială cu impact asupra comunității și mediului înconjurător

Fundatia Toflea

Accesul la educație este de multe ori greu de obținut, dacă nu chiar imposibil, pentru cei din comunitățile defavorizate sau minoritare. Conștient de rolul pe care educația îl are în transformarea unei societăți, în reducerea decalajelor sociale și economice, președintele Grampet a pus bazele Fundației Toflea. Prin intermediul fundației, au fost sprijiniți sute de elevi din comuna Brahășești, județul Galați, să-și continue studiile pentru a se putea adapta noilor cerințe, fiind încurajați în același timp să-și păstreze identitatea etnică.

În fiecare an, susținem educația a cel puțin 450 de copii, majoritatea din comunitatea romă. Am reușit, astfel, ca din cei aproximativ 10.000 de minoritari romi din Toflea să nu avem niciun tânăr adult care să nu fi absolvit cel puțin liceul. Integrarea minorității rome este o mare provocare, dar noi suntem aici pentru a contribui la îmbunătățirea accesului la educație și pentru a le oferi șansa unui viitor mai bun”, declară Gruia Stoica.

Pentru Grampet, investiția în comunitate înseamnă, totodată, și implicarea în rezolvarea unor probleme de mediu. În 2023, 80 de angajați ai Grup Feroviar Român și ai altor companii din Grampet Group s-au alăturat asociației Viitor Plus într-o acțiune de împădurire în zona Gherghița (judetul Prahova). Cei 80 de voluntari au contribuit la lucrările de completare a perdelei forestiere de la Gherghița, cu rol în regenerarea solului și apărarea comunității locale de efectele schimbărilor climatice.

A fost o bucurie pentru noi să ne implicăm în programul Adoptă un Copac, creat de asociația Viitor Plus – pentru oameni și natură. Astfel de acțiuni au un impact semnificativ asupra mediului înconjurător. A fost ocazia perfectă pentru noi de a fi o echipă și pentru a demonstra că este responsabilitatea noastră, a tuturor, să protejăm mediul și viitorul nostru, în cele din urmă”, a declarat Loredana Mircea, Director Resurse Umane Grup Feroviar Român.

Avem nevoie de o economie verde

Într-o lume marcată de criza climatică și de presiunea exercitată de alte forme de transport asupra mediului înconjurător, transportul feroviar este esențial pentru atingerea obiectivelor de mediu. Folosirea trenurilor pentru transportul de călători și marfă nu doar reduce poluarea, ci contribuie la diminuarea traficului aglomerat, creând astfel un mediu mai curat și mai eficient.

În contextul necesității unei economii verzi și a unei dezvoltări durabile, Grampet Group a adoptat o strategie proactivă pentru a contribui la această schimbare de paradigmă. Astfel, Grampet se aliniază tendințelor europene de dezvoltare durabilă, investind în infrastructura feroviară și adoptând tehnologii inovatoare pentru a spori eficiența consumului de energie. Compania devine parte integrantă a eforturilor depuse la nivel european pentru atingerea obiectivelor ambițioase stabilite prin Acordul de la Paris.

Într-o eră în care sustenabilitatea nu mai este doar un principiu, ci o necesitate, Grampet Group își dorește să joace un rol important în modelarea unei economii verzi și responsabile, punând în practică soluții inovatoare și eficiente în fiecare aspect al afacerii noastre. Dorim să fim nu doar lideri în domeniul transporturilor feroviare, ci și o platformă durabilă pentru progresul economiei și al generațiilor viitoare.“, a mai declarat Gruia Stoica.

Mai mult

„E greu să calific decizia de astăzi ca o victorie, dacă privim situația istorică. Cu siguranță, împreună cu tatăl și fratele meu, salutăm decizia Curții, dar nu putem să ștergem cu buretele aproape două decenii de proces care ne-au transformat viața profesională și personală în subiect de speculații și atacuri, iar numele, pe nedrept și fără argumente, în ținte ale oprobiului public.

Mă bucur, în schimb, că încrederea pe care am avut-o în justiția română pe parcursul derulării acestui proces, la care am participat fără rezerve prin probe și prezențe la audieri, s-a dovedit fondată. Decizia de astăzi este confirmarea finală a corectitudinii intențiilor noastre pe toată durata celor 20 de ani, la fel cum sunt și rezultatele companiilor implicate – dezvoltare regională în 11 țări, 7000 de angajați și perspective de creștere importante. Nu cu puțin regret mă gândesc, însă, la cum ar fi putut arăta aceste cifre în lipsa unui proces atât de lung și apăsător nu doar pentru mine, dar și pentru toți cei ce fac parte din echipele noastre.

România este țara de care sunt legat emoțional și profesional, care mă reprezintă și pe care încerc, prin toate mijloacele pe care le am la dispoziție, să o reprezint la rândul meu. Am înțeles și mi-am asumat complet responsabilitățile pe care poziția mea le presupune în raport cu societatea, economia și viitorul ei, iar asta nu se va schimba niciodată.

Începând de astăzi, însă, odată cu decizia Curții de Apel Iași, consider acest subiect încheiat și nu doresc să mai comunic nimic în spațiul public pe această temă. Îmi doresc să mă concentrez în continuare, în calitate de Fondator și Președinte, pe activitatea companiilor din grupul GRAMPET și pe toate proiectele pe care le desfășurăm în beneficiul comunităților, pentru o dezvoltare durabilă.”

 

Gruia STOICA – Presedinte GRAMPET Group

Mai mult

GRAMPET S.A. contribuie la cea de-a doua ediție a „Fondului Prahova pentru Educație”, un program de finanțare privată coordonat de Fundația Comunitară Prahova, prin acordarea grantului nerambursabil în valoare de 100.000 lei.
Alături de OMV Petrom, Poerner România, Vadeco, Rohrer Servicii Industriale, susținem acest program de alocare a granturilor către proiecte educaționale dezvoltate de către organizații neguvernamentale, unități de învățământ sau instituții publice din județul Prahova.

Fondul Prahova pentru Educație

Fondul Prahova pentru Educație își propune să finanțeze anul acesta între 7 și maxim 10 proiecte medii și mari educaționale din județ, proiecte care au potențialul de a transforma comunitatea și de a oferi un mediu propice dezvoltării copiilor. Al doilea apel de proiecte are loc în perioada 25 aprilie – 31 mai 2023.

Isabela Alexe, Director executiv Fundația Comunitară Prahova: „De 10 ani suntem martori implicați ai dezvoltării comunitare, am văzut schimbări concrete atunci când oamenii cu inițiativă pun împreună idei și fapte. Susținerea educației este una dintre direcțiile principale de activitate ale Fundației Comunitare Prahova. Pentru a ne atinge obiectivele ambițioase este nevoie de mulți ani de lucru și colaborare între principalii actori locali: companii puternice, autorități locale implicate, Inspectoratul Școlar Județean și societatea civilă. Apreciem implicarea și mulțumim pentru colaborare Prefecturii Prahova, Consiliului Județean Prahova, Primăriei Municipiului Ploiești, Inspectoratului Școlar Județean Prahova.”

„Fondul Prahova pentru Educație – ediția a II-a” și-a propus să susțină și în 2023 proiectele care pun accent pe dezvoltarea infrastructurii școlare de bază, infrastructură digitală, STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) sau sportivă și au ca scop dezvoltarea abilităților copiilor, tinerilor, adulților și a grupurilor vulnerabile.

Despre Fundația Comunitară Prahova

Fundația Comunitară Prahova a fost fondată în 2013. Prin programele și evenimentele pe care le desfășoară, aceasta unește resursele locale (timp, expertiză, fonduri) cu cele mai importante nevoi locale, pentru a susţine proiecte inovative, care transformă judeţul Prahova într-o comunitate a căror valori se bazează pe dezvoltare.

În cei 10 ani de activitate, Fundația Comunitară Prahova a susținut 200 de proiecte județene și 53 burse, a implementat 22 de proiecte comunitare și a ajutat 16 cazuri medicale cu suma totală de 3.751.650 lei, împreună cu peste 130 de companii și fundații naționale și 1.100 de donatori individuali. Pentru mai multe detalii, accesați: www.fundatiacomunitaraprahova.ro.

Mai mult

GFR

La acest moment, în urma situațiilor de instabilitate socială, politică și economică care sunt prezente la nivel global, transportatorii feroviari de marfă din România se confruntă cu o serie de provocări pe piața locală, una dintre cele mai importante fiind costurile ridicate ale energiei electrice de tracțiune. Comparativ cu alte țări europene, precum Ungaria, prețurile energiei electrice pentru transportatorii feroviari din România sunt semnificativ mai mari, iar puterea de negociere în achiziționarea energiei pare să fie insuficientă.

Într-un articol recent publicat pe Club Feroviar, se vorbește despre prețurile ridicate ale energiei electrice propuse transportatorilor feroviari de către Electrificare CFR. Prețurile exorbitante propuse ar putea avea un impact negativ asupra industriei de transport feroviar, în special în contextul în care aceasta se confruntă deja cu probleme majore precum lipsa investițiilor și întârzieri în dezvoltarea infrastructurii feroviare.

Prețurile propuse de Electrificare CFR sunt considerate de unii drept prohibitive, având în vedere că pot afecta competitivitatea transportului feroviar. Aceste prețuri, asociate cu lipsa investițiilor în infrastructură, pot afecta în mod negativ evoluția pieței și dezvoltarea sectorului feroviar în viitorul apropiat. În acest context, este esențial ca autoritățile competente să ia măsuri pentru echilibrarea costurilor în ceea ce privește energia electrică de tracțiune pentru operatorii feroviari din România.

Datele disponibile referitoare la prețurile energiei electrice de tracțiune în Europa variază semnificativ în funcție de țară și de condițiile pieței energetice. Este important de menționat faptul că prețurile energiei electrice sunt supuse schimbărilor dinamice și pot fi influențate de o serie de factori, cum ar fi reglementările guvernamentale, costurile de producție, cererea și oferta de energie, precum și schimbările în mixul energetic.

În anul 2020, prețurile medii ale energiei electrice pentru consumatorii industriali (care includ și transportatorii feroviari) variau între aproximativ 0,05 €/kWh și 0,20 €/kWh în țările europene, în funcție de taxe și alte costuri incluse. De asemenea, este important de reținut că prețurile energiei electrice de tracțiune pot diferi de cele pentru consumatorii rezidențiali sau comerciali.

Analizând costurile medii ale energiei electrice de tracțiune din iunie până în decembrie 2022, observăm diferențe semnificative între România și alte țări din Europa. În România, costul este de 1,541 lei/MWh, în timp ce în Ungaria, este de 1,360 lei/MWh, în Serbia de 513 lei/MWh, Bulgaria 948 lei/MWh, Slovenia 450 lei/MWh, Croația 410 lei/MWh ziua și 225 lei/MWh noaptea, Austria 1,360 lei/MWh ziua și 995 lei/MWh noaptea, iar în alte șase țări europene, media este de 840 lei/MWh.

Operatorii feroviari din România se confruntă cu dificultăți în asigurarea unor prețuri competitive pentru energia electrică de tracțiune, având în vedere diferențele mari față de alte țări din regiune. Această situație generează nemulțumiri și îngrijorări legate de posibilitatea de a asigura rentabilitatea și eficiența operațiunilor feroviare.

Un factor major care contribuie la nemulțumirile operatorilor feroviari din România este puterea limitată de negociere în achiziționarea energiei electrice de tracțiune. Această problemă este agravată de lipsa investițiilor în infrastructură și de întârzierile care afectează deja industria feroviară din țară.

Din postura de operator feroviar din România, este important să se abordeze această problemă într-un mod diplomatic, colaborând cu autoritățile și cu Electrificare CFR pentru a găsi soluții viabile care să îmbunătățească situația actuală.

În primul rând, operatorii feroviari pot încerca să deschidă un dialog constructiv cu Electrificare CFR și cu autoritățile responsabile pentru a discuta modalități de reducere a prețurilor energiei electrice de tracțiune. În acest context, este esențial să se prezinte argumente solide și date comparative cu alte țări europene pentru a sublinia necesitatea unei revizuiri a prețurilor.

În al doilea rând, operatorii feroviari pot solicita o mai mare transparență în procesul de stabilire a prețurilor și a negocierilor, pentru a înțelege mai bine factorii care duc la aceste costuri ridicate și pentru a identifica oportunități de economisire. Acest demers poate include cererea de a avea acces la studii de piață și analize de cost, precum și implicarea experților externi pentru a evalua impactul prețurilor asupra industriei feroviare.

În al treilea rând, operatorii feroviari pot colabora cu colegii lor din alte țări europene și cu organizațiile internaționale din domeniul transporturilor pentru a promova schimbul de bune practici și a explora posibilități de cooperare în achiziționarea energiei electrice de tracțiune. De exemplu, operatorii feroviari pot explora opțiuni de achiziție în grup sau de contractare a unor prețuri fixe pe termen lung, pentru a beneficia de economii de scară și pentru a reduce volatilitatea prețurilor.

În al patrulea rând, operatorii feroviari pot încuraja și susține dezvoltarea de proiecte și politici în domeniul eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă, care pot ajuta la reducerea costurilor pe termen lung și la creșterea sustenabilității industriei feroviare. Acest lucru poate include investiții în tehnologii de economisire a energiei, cum ar fi sisteme de recuperare a energiei de frânare, sau în surse de energie regenerabilă, cum ar fi panouri solare montate pe clădirile și infrastructurile feroviare.

În încheiere, abordarea diplomatică în discutarea problemelor legate de prețurile energiei electrice de tracțiune în România este crucială pentru a asigura un mediu de colaborare între operatorii feroviari, Electrificare CFR și autoritățile responsabile. Prin dialog constructiv, transparență și cooperare, toate părțile implicate pot lucra împreună pentru a găsi soluții care să permită o reducere a costurilor energiei electrice de tracțiune și să îmbunătățească competitivitatea industriei feroviare din România.

Una dintre prioritățile cheie ar trebui să fie dezvoltarea și implementarea unui plan strategic pe termen lung pentru transportul feroviar din România, care să includă investiții în infrastructură, modernizarea flotei și introducerea de tehnologii noi pentru a crește eficiența și sustenabilitatea sectorului. Prin aceste măsuri, operatorii feroviari și autoritățile pot contribui la creșterea atractivității transportului feroviar în fața alternativelor, cum ar fi transportul rutier și aerian, reducând astfel dependența de importurile de energie și protejând mediul înconjurător.

Este esențial ca toate părțile implicate să rămână deschise la schimbările necesare și să fie pregătite să colaboreze pentru a aborda aceste provocări în beneficiul întregii industrii feroviare din România. Prin luarea unor măsuri adecvate și prin stabilirea unui cadru de cooperare între operatorii feroviari, Electrificare CFR și autoritățile responsabile, există oportunități reale pentru îmbunătățirea situației în ceea ce privește prețurile energiei electrice de tracțiune și competitivitatea sectorului feroviar românesc în ansamblul său.

Pentru a avea succes în acest demers, este important ca operatorii feroviari să continue să monitorizeze evoluția pieței energiei electrice și să își împărtășească experiențele cu partenerii lor europeni. În același timp, este esențial să se mențină un dialog deschis cu autoritățile românești și să se lucreze împreună pentru a identifica posibilitățile de a optimiza cadrul legislativ și de reglementare în favoarea transportului feroviar.

Pe măsură ce industria feroviară din România se adaptează la provocările actuale și la schimbările din piața energiei electrice, este crucial să se promoveze inovația și investițiile în tehnologiile verzi pentru a reduce impactul asupra mediului și pentru a asigura un viitor durabil pentru transportul feroviar. Prin colaborare și adaptare, operatorii feroviari din România pot spera să depășească provocările actuale și să își consolideze poziția pe piața europeană a transportului feroviar.

În calitate de cel mai mare operator privat feroviar de marfă din România, suntem conștienți de responsabilitatea noastră în a contribui la dezvoltarea sustenabilă și eficientă a transportului feroviar. Înțelegem că nemulțumirile legate de prețurile ridicate ale energiei electrice de tracțiune sunt un semnal de alarmă pentru întreaga industrie și recunoaștem importanța abordării acestor probleme într-un mod proactiv și colaborativ.Suntem hotărâți să lucrăm îndeaproape cu Electrificare CFR, autoritățile românești și partenerii noștri europeni pentru a identifica și implementa soluții care să permită reducerea costurilor energiei electrice, îmbunătățirea eficienței și consolidarea competitivității sectorului feroviar.

Mai mult

Grampet Group – Grup Feroviar Român: EURORAIL LOGISTICS doo Serbia este operațional
Primul tren încărcat a efectuat transportul cu resurse proprii și personal sârb

București, 21 noiembrie 2018 – Grampet Group anunță lansarea operațiunilor EURORAIL LOGISTICS doo Serbia, în același an în care țara vecină liberalizează piața de transporturi de mărfuri pe cale ferată.
Primul tren încărcat a parcurs traseul Subotica (granița cu Ungaria) – Surcin (în apropiere de Belgrad). Din Surcin urmează să plece un tren încărcat până la granița cu România, de unde va fi preluat de Grup Feroviar Român. Operatorii Grampet Group realizează, astfel, un cerc al transporturilor şi schimburilor de marfă, rezultând o dezvoltare regională mai puternică printr-o conectivitatea mai bună.

„Vorbim despre o premieră, pentru că onorăm și conectăm comenzile clienților în mai multe țări, în special Serbia, la scurt timp după liberalizarea pieței locale de transporturi pe calea ferată. Suntem, de altfel, primul operator privat român de profil prezent în acest moment în țara vecină”, subliniază Gruia Stoica, Președintele Grampet Group – Grup Feroviar Român. „Ne consolidăm astfel poziția de lider regional și profilul internațional, Grampet Group fiind prima multinațională înființată în România, cu prezență în Ungaria, Bulgaria, Moldova, Serbia, Slovacia, Croația, Austria, Germania și, de curând, Grecia) și cu strategie de extindere în alte 7 țări”.

EURORAIL LOGISTICS doo Serbia este cel mai tânăr operator din grup, fiind licențat pentru transportul intern și internațional de mărfuri pe calea ferată și manevră industrială din 2013.
Pentru a preîntâmpina solicitările clienților, EURORAIL LOGISTCS doo Serbia, împreună cu operatorii feroviari din grup GRAMPET CARGO AUSTRIA, TRAIN HUNGARY, TRAIN HUNGARY CROATIA, GRUP FEROVIAR ROMÂN, BULGARIAN RAILWAY COMPANY oferă solutii logistice complexe, dispunând de o flotă de 20.000 vagoane și 400 locomotive.
Experiența și know-how-ul echipei Grup Feroviar Român a fost esențială pentru lansarea primului operator feroviar privat român din Serbia.

„Am construit business-ul treptat, cu pași mărunți, pentru că suntem pe o piață nouă și a trebuit să ne familiarizăm cu regulamentul sârb de transporturi pe cale ferată”, spune Adrian Andon, consultant, divizia de Exploatare. „Împreună cu colegii mei Claudia Peter (project manager Grampet Group), Bogdan Stegărescu (Comercial), Ing. George Stoica, Business Developer – Echipa Tehnică de la Bucureşti, și Mihaela Lasakovic (reprezentant local), am vizualizat fiecare stație în parte, de la Vrsac până la Belgrad, am angajat primii mecanici şi revizori tehnici de vagoane (RTV-iști), le-am transmis instrucțiunile și modul de lucru al Grupului Feroviar Român și, iată, se văd primele rezultate”.

Primul tren încărcat al EURORAIL LOGISTICS doo Serbia a efectuat transportul cu resurse proprii și personal sârb, într-un timp mai mic față de media locală, datorită flotei sale eficiente.

Cu un portofoliu de clienți în creștere, compania își propune să angajeze peste 100 de oameni în 2019, cu precădere mecanici, ingineri, dispeceri şi RTV-işti. Noii angajaţi vor beneficia de pachete salariale motivante și programe de calificare internă, Grampet Group aplicând o politică strictă de învățare continuă și consolidare permanentă a competențelor tehnice.

Mai mult

București, 3 iunie 2022 – Grupul GRAMPET, cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi Europa Centrală și de Sud-Est, anunță primul tren organizat pe Middle Coridor, care a traversat ruta China – România – Ungaria, operatorii săi acoperind ultima secțiune, respectiv distanța Constanța – Budapesta.

Transportul, lansat în urmă cu două săptămâni din Guiyang, a plecat astăzi din Portul Constanța cu destinația Budapest.

Proiectul, finalizat în urma unor luni intense de eforturi logistice și comerciale, a implicat 6 țări (China, Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria), operatorii de stat din țările asiatice și Grupul GRAMPET, prin prisma statutului său de membru al asociației Middle Corridor – Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică (TITR).

Inițiat de guvernele din China, Kazahstan și Azerbaidjan, TITR vizează dezvoltarea unui nou coridor de transport multimodal care leagă Asia de Europa. Grupul GRAMPET a devenit prima companie europeană care a aderat la TITR, în septembrie 2018. Ulterior, în iunie 2019 a semnat un Memorandum de Colaborare cu NMSC Kazmortransflot LLP, operatorul naval de stat al Republicii Kazahstan, cu scopul de a deschide o conexiune regulată între porturile Constanța și Batumi. Acordul dintre cei doi membri ai Middle Corridor – Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică se alinia astfel obiectivului asociației de a spori cooperarea și de a intensifica fluxul de mărfuri de-a lungul rutei.

„Marcăm astăzi încununarea unor eforturi care au început acum mai bine de 4 ani, prin care am pus România pe harta celui mai mare proiect de infrastructură din istoria contemporană”, spune Gruia Stoica, Președintele și fondatorul Grupului GRAMPET – Grup Feroviar Român. „Momentul aderării la TITR a reprezentat un pas istoric atât pentru noi, ca lider regional pe piața transportului feroviar de marfă, cât și pentru România. Am spus atunci că această alianță poate transforma țara noastră într-o platformă logistică pentru Europa și Asia, generând în jur de 100.000 de noi locuri de muncă şi contribuţii la bugetul statului de peste un miliard de euro”.

Transportul a plecat din Guiyang cu o încărcătură de 41 de containere de 40 ft (dimensiune standard echivalentă cu 12 metri lungime și 2,4 metri lățime) și a acoperit ruta China – Kazahstan – Marea Caspică – Azerbaijan – Georgia – Marea Neagră – România – Ungaria. Grupul GRAMPET organizează transportul feroviar pe segmentul Constanța – București – Craiova – Timișoara – Curtici – Budapesta, prin intermediul operatorilor săi Grup Feroviar Român și Train Hungary.

Sorin Chinde, Vice Președintele Diviziei Transporturi din cadrul Grupului GRAMPET, adaugă: „Ne-am propus să introducem un trafic regulat de containere din China care va tranzita România către Vestul Europei. Momentan ne concentrăm pe primele transporturi test și rezolvarea unor provocări logistice, cum ar fi timpul de tranzit pe distanța Constanța – Curtici, respectiv staționarea în vama Curtici până la trecerea frontierei. Soluțiile pe care le avem în acest moment ne vor ajuta să parcurgem cu aceste trenuri distanța Constanța – Budapesta în 48 de ore.”

Activarea Middle Corridor prin Portul Constanța a fost unul dintre obiectivele strategice fixate de Grupul GRAMPET prin aderarea la TITR. Pandemia a blocat temporar acest proiect, dar contextul geopolitic și economic actual, care reorganizează lanțurile globale de distribuție, a impus o revenire și o lansare rapidă.

Gruia Stoica subliniază: „Grupul GRAMPET va continua să investească în această rută strategică ce leagă Europa de China. Ne menținem angajamentul asumat față de partenerii noștri din Asociația TITR, dar și față de partenerii noștri comerciali și logistici. De subliniat că proiectul poate avea un potențial economic major pentru România și că va atrage dezvoltarea traficului intermodal atât în țară, cât şi în regiune. În contextul economic și geopolitic actual, Middle Corridor reprezintă o prioritate pe care sper că România o va fructifica la maximum”. 

Despre Grupul GRAMPET

Înfiinţat în urmă cu peste 20 de ani, Grampet este astăzi cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa Centrala si de Sud-Est. Structura sa acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România, cu o cotă totală de piață de aproximativ 30% şi o poziţie strategică în industrii cheie precum Petrol & Gaze, Construcții sau Agricultură. Totodată, 20% din transporturile realizate de GFR sunt la nivel internațional. Operatorul are acorduri semnate cu celelalte companii-soră din grup, precum și cu operatorii feroviari de stat și privați din Ungaria, Bulgaria, Moldova, Serbia, Cehia, Slovacia, Croația, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul Grampet acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. Astfel, Grupul Grampet a lansat un portal e-client în premieră în România, care facilitează gestionarea relațiilor cu companiile client, de la postarea unei comenzi până la facturare.

Compania subsidiară Roserv Oil, care a preluat în vara anului 2020 platforma industrială a rafinăriei RAFO Onești, își concentrează activitatea pe dezvoltarea la nivel național de terminale logistice atât pe partea de containere, dar și depozite pentru produse petroliere.

Mai mult

Anul viitor, operatorul va intra pe piața din Polonia și va continua investițiile în proiecte verzi.

București, 16 decembrie 2021 – Grupul GRAMPET, cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi Europa de Sud-Est, încheie un an de consolidare la nivel regional, în care accentul a căzut pe investiții în proiecte de eficientizare energetică, inovație și sustenabilitate.

„2021 a fost un an important, de revenire la normalitate, care ne-a confirmat direcția de creștere pentru anii care vor urma. Desemnat Anul Feroviar European, 2021 a coincis cu aniversarea a 20 de ani de la înființarea Grup Feroviar Român. Totodată, este anul în care am devenit în premieră primul operator de transport feroviar de marfă din România, cu cea mai mare cotă de piață la nivel local”, spune Gruia Stoica, Președintele și fondatorul Grupului GRAMPET.

În pofida provocărilor structurale din industrie și a crizei sanitare care se prelungește, Grupul a finalizat investițiile asumate la începutul anului (peste RON 78 milioane, echivalentul a aproximativ EUR 16 milioane). Programele de investiții vor continua și anul viitor, buget total alocat fiind în ușoară creștere (RON 80 milioane).

Cel mai important proiect la nivel local din 2021 a fost finalizarea primului automotor construit integral de Electroputere VFU Pașcani, care își extinde astfel activitatea pe segmentul construcțiilor de vehicule feroviare noi. Automotorul a intrat deja în circuitul de certificare CE. În cifre, proiectul înseamnă 7 ani de muncă, o echipă de peste 180 de specialiști români, 60% din echipamente furnizate de producători români și peste 95.000 de parametri testați cu succes în România. Odată certificat, trenul ar putea intra în circuitul de transport călători în țară și străinătate în prima parte a anului viitor.

„2021 a fost totodată și un an de consolidare la nivel regional”, continuă Gruia Stoica. „În luna februarie am intrat pe piața din Slovenia prin lansarea operațiunilor Train Hungary – Sucursala Ljublijana. Totodată, am demarat un program de investiții de EUR 14 milioane pentru modernizarea și retehnologizarea uzinei Debrecen Vagongyár din Ungaria. În urmă cu câteva zile, am semnat un precontract pentru achiziția unei companii din Ganz, Austria, unde suntem deja prezenți pe segmentul de logistică, prin Grampetcargo Austria. În plus, sperăm ca de anul viitor să operăm și pe piața din Polonia, una dintre cele mai mari și mai competitive din Europa Centrală și de Est. Și aici am ajuns deja la un acord pentru preluarea unei companii de profil”.

Cu prezență în zece țări europene, divizia internațională a Grupului GRAMPET generează aproximativ 30% din cifra de afaceri anuală, iar perspectivele de creștere sunt foarte bune pe termen lung.

Grupul GRAMPET este prima multinațională cu capital 100% românesc, care s-a extins pe rând în Bulgaria (2004), Ungaria (2005), Republica Moldova și Germania (2010), Austria și Slovacia (2012), Croația (2016), Serbia (2018), Grecia (2019) și Slovenia (2021). În contextul reconfigurării lanțurilor de aprovizionare la nivel global și al planurilor de infrastructură uriașe anunțate în Europa, Grupul își menține planurile de extindere în alte țări regiune, respectiv Macedonia, Muntenegru, Cehia, Belgia și Țările de Jos.

În paralel, Grupul GRAMPET a accelerat proiectele menite să îmbunătățească eficiența energetică a companiilor sale și să reducă, per ansamblu, amprenta de mediu.

„Transportul feroviar are cel mai mic procent de emisii de gaze cu efect de seră datorită gradului ridicat de electrificare (1,6% vs 73% în cazul transportului rutier). Este, deci, cel mai sustenabil mijloc de transport și, nu întâmplător, pilonul central din viziunea Uniunii Europene pentru un viitor verde”, subliniază Gruia Stoica. „Putem reduce însă și mai mult impactul transportului feroviar asupra mediului. Ne preocupă acest lucru și dedicăm resurse importante pentru a identifica soluții eficiente și sustenabile”.

Printre cele mai recente investiții în acest sens se numără:

  • Un amplu proiect verde derulat pe platforma RAFO Onești, unde compania-membră Roserv Green Energy va dezvolta un parc fotovoltaic întins pe o suprafață de 200 hectare, o fabrică de bioetanol (o sursă de energie 100% bio și regenerabilă), o fabrică de baterii litiu-ion și o instalație pentru producerea de hidrogen verde.
  • Testarea unei locomotive sută la sută nepoluantă cu baterii produsă de Reloc Craiova. În funcţie de comportamentul acesteia în exploatare, GFR va decide utilizarea acestui tip de locomotivă pe scară largă pentru activităţi de manevră.
  • Continuarea programului de investiții în remotorizarea locomotivelor de manevră diesel-hidraulice de 1.250 CP, atât după un concept integral al GFR, cât și după unul realizat de Reloc Craiova.
  • Reînnoirea parcului GFR cu 1.200 de vagoane-cisternă tip Zacs de capacitate mare (85 mc), ce respectă Regulamentul Tehnic de Interoperabilitate. Aceste vagoane, a căror valoare depăşește suma de 100 de milioane de euro, sunt construite de fabrica Reva Simeria, parte din Grupul GRAMPET.

Continuarea procesului de digitalizare, prin dezvoltarea și implementarea de soluții revoluționare pentru industria de transport feroviar din România și din Sud-Estul Europei. Astfel, divizia digitală din Grup a lansat în acest an aplicațiile ETA Expert (primul serviciu digital ce realizează estimări în timp real despre sosirea trenurilor sau vagoanelor la destinație) și TRASA Expert (un sistem informatic menit să îmbunătățească proiectarea traselor ideale și capacitatea alocată trenurilor de marfă).

Mai mult

București, 22 noiembrie 2021 – Grup Feroviar Român (GFR), lider pe piața transportului feroviar de marfă, își propune să recruteze 150 de tineri la nivel național, inclusiv 15 ingineri, până la finalul anului. Odată intrați în echipa GFR, ei vor fi integrați într-un proces amplu de pregătire și planificare profesională, în linie cu abordarea strategică prin care compania își pregătește forța de muncă pe termen lung.

„În cei 20 de ani de activitate GFR, nu am văzut în România o strategie reală pentru gestionarea și creșterea resursei umane”, spune Gruia Stoica, Președintele și fondatorul Grupului GRAMPET – Grup Feroviar Român. „Consecința este că noi, operatorii, ne confruntăm cu o competiție acerbă pentru o forță de muncă tot mai redusă și îmbătrânită, iar acest factor de imprevizibilitate pune în pericol sustenabilitatea business-ului. Diferența pe care o face Grup Feroviar Român este să ofere angajaților săi nu doar un post bine plătit, ci șansa de a-și construi o carieră. Prin tot ceea ce facem – reguli clare și transparente de recrutare și creștere profesională, demersuri instituționale, organizare de cursuri de specialitate și programe de pregătire sau internship – am impus o direcție importantă în industrie, iar astăzi „școala GFR” este deja recunoscută pe plan național”.

În ultimii ani, Grup Feroviar Român a conturat un set de reglementări privind condițiile de angajare și evoluție profesională în cadrul organizației, de la pozițiile de junior (cum ar fi, de exemplu, cea de manevrant material rulant), până la pozițiile de conducere.

Amedeo Neculcea, director general adjunct, adaugă: „Încă de acum zece ani, managementul GFR a înțeles că evoluția companiei nu mai trebuie să depindă atât de mult de recrutarea externă și că trebuie să ne construim propriile mecanisme de cultivare și creștere profesională. Atunci am conturat rutele principale de evoluție în carieră pentru absolvenții facultăților de profil (cu precădere Ingineria Transporturilor) și am implementat procedurile interne menite să încurajeze și să faciliteze trecerea de la un jalon profesional la altul. Am stabilit și ne-am asumat reperele unei evoluții profesionale solide și echitabile, astfel încât fiecare soldat să poată aspira la bastonul de mareșal”.

La nivel intern, GFR a regândit și digitalizat procese, construind o arhitectură optimă pe nevoile actuale, precum și un cadru special de formare a tinerilor ingineri în domeniul exploatării feroviare, prin colaborarea directă cu Universitatea Politehnică București. În luna octombrie a acestui an, GFR a finalizat un ghid intern de condiții minime privind pregătirea profesională și competențele ce trebuie îndeplinite de candidați pentru încadrarea în structurile teritoriale.

Acest ghid va fi aplicat în procesul de recrutare derulat în cadrul ediției din acest an a Târgului de Carieră Feroviară în România, organizat în format online pe 23 – 25 noiembrie.

„Industria noastră este într-o dinamică permanentă, iar provocările privind resursa umană s-au accentuat pe fondul pandemiei. Vorbim despre o industrie strategică, dar în același timp complexă și greoaie, fără prea mult farmec pentru tinerele generații”, recunoaște Cristian Rădulescu, director general al GFR. „Noi, cei care iubim această meserie, ne implicăm direct în comunicarea cu liceenii și studenții, sperând să le insuflăm măcar curiozitatea de a lua în calcul o carieră în domeniu. Este o satisfacție enormă când vezi cum acei tineri care au acceptat provocarea evoluează de la an la an și ajung în cele din urmă să ocupe roluri de conducere în structurile companiei noastre”.

Astăzi, o parte importantă din echipa de middle și top management a GFR este formată din profesioniști care au avut o ascensiune profesională constantă în interiorul GFR, încă de la angajare.

Cele mai recente promovări vizează doi ingineri care s-au alăturat companiei în urmă cu 10 ani, imediat după absolvirea facultății. Din poziția de logistician (prima treaptă profesională în domeniu) în Comanda Personalului de Deservire a Trenurilor (CPDT), parte a Departamentului Exploatare, cei doi au crescut susținut de la an la an, preluând în 2021 funcții cheie.

(CPDT este o subdiviziune în Departamentul Exploatare, alături de Trafic, Circulație, Exploatare Locomotive și Exploatare Vagoane, și are un rol critic în condițiile crizei acute de personal feroviar operativ).

  • Astfel, Adrian Dolțu, 36 ani, a devenit manager CPDT. Din acest rol, el coordonează o echipă complexă de 37 angajați care au ca scop planificarea și asigurarea de mecanici și șefi de tren, astfel încât trenurile să poată circula fără întreruperi, cu îndeplinirea exactă a condițiilor de siguranță privind serviciul maxim admis și respectarea restricțiilor impuse de autorizațiile de pantă.
  • La rândul său, Radu Cobianu, 34 ani, a fost promovat Șef de Tură Dispecerat, având ca responsabilitate să gestioneze întreaga activitate operațională și o echipă de 14 oameni pe parcursul celor 12 ore alocate unei ture de lucru. Șeful de tură coordonează întregul procesul de exploatare, care la rândul său este format dintr-o multitudine de procese și subprocese coordonate de specialiști din ramuri de activitate diferite (locomotive, vagoane, circulație, trafic, manevră, etc).

Grup Feroviar Român (GFR) este lider pe piaţa locală de transport feroviar de marfă. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania. Operatorul are în total peste 5.000 de angajați.

Mai mult

Sistemul este unic în România și Europa de Sud Est, fiind dezvoltat integral de o echipă internă de ingineri a GFR

București, 17  mai  2021 – Grup Feroviar Român (GFR) a dezvoltat și implementat în premieră pentru industria feroviară din România și sud-estul Europei un serviciu digital ce realizează estimări în timp real despre sosirea trenurilor sau vagoanelor la destinație sau în anumite stații din parcurs.

Soluția propusă răspunde unei nevoi reale pentru transporturile de marfă realizate pe calea ferată, în contextul în care principalul concurent – transportul rutier, are acces la o multitudine de soluții de acest fel, care îi conferă un avantaj competitiv important.

„În transportul rutier, posibilitatea de a estima ora sosirii la destinație a devenit o banalitate, pentru că astăzi avem cu toții acces la numeroase aplicații dezvoltate de unele dintre cele mai mari companii de software din lume. În cazul industriei feroviare, dezvoltarea unei astfel de platforme este mai complexă, din cauza particularităților pe care le prezintă transportul pe calea ferată”, explică Amedeo Neculcea, director general adjunct al Grup Feroviar Român și coordonatorul acestui proiect.

De exemplu, un vagon poate fi atașat la mai multe trenuri pe durata unui singur transport, astfel încât parametrii descriptivi ai deplasării sale trebuie monitorizați și determinați pe întreg parcursul, încă de la încredințarea expediției la transport. De asemenea, rețeaua feroviară nu este la fel de densă ca cea rutieră încât să permită întotdeauna rute alternative similare, dacă sunt anumite restricții de trafic neprevăzute sau programate. Totodată, operatorii trebuie să fie mereu atenți la diminuările de capacitate de transport și să se adapteze în consecință. Nu este de neglijat nici starea infrastructurii feroviare, care influențează și afectează în mod direct activitatea operatorilor.

„Până acum, Timpul Estimat de Sosire (Estimated Time of Arrival – ETA) lua în calcul o serie de parametri ideali, experiența și cunoștințele dispecerului, dar adesea aceste estimări se dovedeau vagi și dificil de realizat. Or ETA reprezintă un element strategic în procesul decizional cu privire la programarea și punerea în circulație a oricărui transport de marfă, necesitând precizie de calcul și accesibilitate”, explică Neculcea.

Sistemul de estimare folosește datele de trafic ale GFR din ultimii 5 ani. Informațiile oferite se bazează pe metodele matematicii statistice consacrate și pe experiența anterioară a operatorului GFR exprimată în informații digitalizate, organizate corespunzător.

„Soluția ETA Expert este unică în Europa de Sud-Est, pentru că niciun alt operator nu oferă clienților un astfel de serviciu. Efortul nostru nu a urmărit însă un câștig concurențial pe segmentul feroviar, ci – mult mai important – recuperarea unui decalaj pe care îl aveam ca industrie în fața transportorilor rutieri”, subliniază Gruia Stoica, Președintele și fondatorul Grupului GRAMPET – Grup Feroviar Român. „Am arătat în repetate rânduri că, din foarte multe puncte de vedere, segmentul rutier din România beneficiază de avantaje competitive incorecte și tratament preferențial în detrimentul transportului pe calea ferată, în pofida dezavantajelor evidente pe care o astfel de strategie o are pe termen lung”.

În timp ce discuția din spațiul public este monopolizată de proiecte de investiții în infrastructura rutieră, calea ferată din România este afectată de ani de zile de subfinanțare. Acest lucru are impact imediat asupra vitezei de transport, care în cazul operatorilor feroviari a ajuns în anumite zone chiar și la 17 kilometri pe oră. În același timp, accesul la rețeaua de cale ferată implică un cost foarte mare pentru transportatori, comparativ cu cheltuielile similare ce revin concurenților de pe șosea. Nu sunt de neglijat nici riscurile de securitate care cresc proporțional cu cantitatea de marfă transportată, și nici decalajul între forța de muncă disponibilă și costurile aferente, având în vedere nivelul de pregătire și experiență pe care trebuie să le aibă un mecanic de tren.

„Vorbim foarte puțin despre faptul că transportul feroviar, datorită gradului foarte mare de electrificare, este cel mai eficient și sustenabil mod de transport din lume”, adaugă Gruia Stoica. „Totodată, capacitatea sa de a prelua o mare parte din volumul de marfă ce tranzitează o țară generează beneficii multiple. Drept contra-exemplu, zece milioane de tone luate de pe calea ferată înseamnă un  milion de camioane în plus pe autostrăzi, ceea ce atrage deteriorarea accelerată a infrastructurii existente, un număr crescut de accidente și o viteză mai mică de rotație a mărfurilor. Strategia Green Deal lansată de Uniunea Europeană pune un accent important pe industria feroviară, pentru că ea reprezintă o soluție reală pentru eforturile menite să protejeze mediul înconjurător. Avem speranță că autoritățile de la București se vor alinia acestei viziuni, începând cu Planul Național de Redresare și Reziliență care se discută la Bruxelles în aceste zile. În ceea ce ne privește, ca operator privat, vom continua să inovăm și să investim în proiecte digitale care fac diferența pentru clienții noștri”.

ETA Expert este cel mai recent proiect dintr-un proces amplu de digitalizare și transparentizare demarat de GFR încă din 2005. Operatorul a dezvoltat și implementat până în prezent peste 20 de aplicații informatice, o parte dintre acestea fiind disponibile prin portalul E-Client GFR, printre care Scrisoarea de trăsură electronică, care oferă acces la datele tehnice privind vagoanele ce se încarcă și asistență la întocmirea contractelor de transport (2017) și Comenzi Feroviare (2012) ce asigura accesul web al clienților la procesul de comandare și asigurare a vagoanelor goale.

Inginerii din echipa internă a GFR lucrează în continuare la aplicații sau module noi menite să simplifice și eficientizeze activitățile din plan operational și comercial.

Aplicația ETA Expert va fi accesibilă clienților GFR care folosesc scrisoarea de trăsură electronică începând cu 17 mai.

 

Despre Grupul GRAMPET

Înfiinţat în urmă cu 20 de ani, Grampet este astăzi cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa Centrala si de Sud-Est. Structura sa acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România, cu o cotă totală de piață de aproximativ 30% şi o poziţie strategică în industrii cheie precum Petrol & Gaze, Construcții sau Agricultură. Totodată, 20% din transporturile realizate de GFR sunt la nivel internațional. Operatorul are acorduri semnate cu celelalte companii-soră din grup, precum și cu operatorii feroviari de stat și privați din Ungaria, Bulgaria, Moldova, Serbia, Cehia, Slovacia, Croația, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul Grampet acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. Astfel, Grupul Grampet a lansat un portal e-client în premieră în România, care facilitează gestionarea relațiilor cu companiile client, de la postarea unei comenzi până la facturare.

Compania subsidiară Roserv Oil, care a preluat în vara anului 2020 platforma industrială a rafinăriei RAFO Onești, își concentrează activitatea pe dezvoltarea la nivel național de terminale logistice atât pe partea de containere, dar și depozite pentru produse petroliere.

Mai mult

Primul transport a fost realizat la începutul acestui an, folosind resurse proprii și personal sloven

București, 25 februarie 2021 – Grupul GRAMPET anunță lansarea operațiunilor Train Hungary – Sucursala Ljublijana în Slovenia, extinzându-și astfel activitatea diviziei de transport feroviar de marfă la zece țări din regiune.

„Extinderea pe piața de profil din Slovenia se încadrează în strategia de  eficientizare și interconectare a serviciilor pe care le oferim clienților noștri internaționali. Operatorii noștri sunt prezenți cu licențe de transport / certificat de siguranță pe opt rețele europene și realizează, astfel, un circuit complet al schimburilor de marfă, rezultând o interoperabilitate regională mai puternică printr-o conectivitatea mai bună”, subliniază Gruia Stoica, Președintele Grupului GRAMPET – Grup Feroviar Român. „Primele săptămâni de activitate în Slovenia au generat rezultate foarte bune, în linie cu perspectivele întregii activități de transport internațional de marfă din cadrul Grupului GRAMPET”.

Divizia, care include operatorii GRUP FEROVIAR ROMÂN, TRAIN HUNGARY Budapesta, TRAIN HUNGARY – Sucursala Zagreb, BULGARIAN RAILWAY COMPANY, EURORAIL LOGISTCS doo Serbia, GRAMPET CARGO AUSTRIA și TRAIN HUNGARY – Sucursala Ljublijana, oferă soluții logistice complexe prin intermediul unei flote de aproximativ 20.000 vagoane și 400 locomotive.

„Per ansamblu, acești operatori generează o parte importantă din cifra noastră anuală de afaceri, cele mai importante rezultate fiind înregistrate în Ungaria, Croația și Bulgaria, unde creștem susținut, de la an la an”, continuă Gruia Stoica. „Experiența și know-how-ul pe care echipa GRAMPET – Grup Feroviar Român a exportat-o în fiecare dintre aceste țări s-a dovedit esențială pentru consolidarea prezenței noastre pe piața europeană de transport feroviar de marfă. În timp, ne-am diversificat prezența și serviciile oferite clienților, extinzându-ne activitatea în alte domenii consacrate de brandul GRAMPET și devenind investitori străini de calibru pentru statele din regiune”.

Astfel, în 2013 grupul a preluat uzina de vagoane Debrecen Vagongyár din Ungaria, un lider cu tradiţie pe piaţa reparatorie de material rulant din Europa. Recent, GRAMPET a anunțat achiziționarea terenului de 28 de hectare pe care se află fabrica, la prețul de 6,5 milioane de euro. Această investiție face parte din planul ambițios de 14 milioane de euro pe care Grupul GRAMPET vrea să îi investească în următorii 5 ani pentru dezvoltarea fabricii.

„Toate aceste operațiuni sunt profitabile și își sporesc contribuția la rezultatele consolidate de grup în fiecare an. Pentru noi, acest succes este o dovadă clară că antreprenorii români pot concura de la egal la egal pe piața internațională, alături de liderii industriilor de profil. În ceea ce ne privește, suntem optimiști că există oportunități importante de consolidare și creștere regională în următorii ani, în contextul marilor proiecte de infrastructură anunțate la nivel european și al reașezării lanțurilor globale de distribuție post-pandemie. Obiectivul financiar este să creștem contribuția diviziei noastre internaționale la 30% din cifra de afaceri anuală în următorii cinci ani, atât prin consolidarea activităților existente, cât și prin intrarea pe noi piețe”.

Grupul GRAMPET este cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa Centrală și de Sud-Est, având în jur de 7.000 de angajați. Înființată acum mai bine de 20 de ani, a devenit prima multinațională cu capital românesc, extinzându-se pe rând în Bulgaria (2004), Ungaria (2005), Republica Moldova și Germania (2010), Austria și Slovacia (2012), Croația (2016), Serbia (2018), Grecia (2019) și Slovenia (2021). În prezent analizează extinderea pe alte șase piețe europene – Macedonia, Muntenegru, Slovacia, Cehia, Belgia și Olanda.

În vara lui 2019, un juriu internaţional a desemnat Grupul GRAMPET drept Campionul Regional al Anului la Premiile Emerging Europe decernate la sediul central al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare din Londra. Premiul a acoperit toate industriile din 23 de țări emergente.

Provocările unice cu care a venit anul 2020 au testat cu succes structura de servicii integrate și infrastructura strategică pe care brandul românesc a dezvoltat-o la nivel regional, marcând performanțe noi pentru brandul GRAMPET, printre care reamintim:

– Grup Feroviar Român a primit certificatul european de siguranță acordat pentru mai mult de o țară, o performanță în premieră pentru industria feroviară europeană. Certificatul Unic de Siguranţă acordat de Agenția Uniunii Europene pentru Căile Ferate permite Grupului să opereze în două țări, respectiv România și Grecia.

– Electroputere VFU Pașcani a intrat în ultimele faze de testare cu prototipul primului său automotor, care va intra pe piața locală și internațională în prima parte a anului curent.

– Roserv Oil a preluat platforma RAFO Onești, cu obiectivul declarat de a dezvolta cel mai mare centru logistic din Moldova unde ar putea lucra în total 600 de oameni.

– Assologistica (asociație reprezentativă pentru industria de logistică din Italia) și publicația de profil Euromerci au premiat Grupul GRAMPET pentru Inovație în Internaționalizarea Afacerilor, acordându-i premiul „Grupul Logistic al Anului”.

 

Despre Grupul GRAMPET

Înfiinţat în urmă cu 20 de ani, Grampet este astăzi cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa Centrala si de Sud-Est. Structura sa acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România, cu o cotă totală de piață de aproximativ 30% şi o poziţie strategică în industrii cheie precum Petrol & Gaze, Construcții sau Agricultură. Totodată, 20% din transporturile realizate de GFR sunt la nivel internațional. Operatorul are acorduri semnate cu celelalte companii-soră din grup, precum și cu operatorii feroviari de stat și privați din Ungaria, Bulgaria, Moldova, Serbia, Cehia, Slovacia, Croația, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul Grampet acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. Astfel, Grupul Grampet a lansat un portal e-client în premieră în România, care facilitează gestionarea relațiilor cu companiile client, de la postarea unei comenzi până la facturare.

Compania subsidiară Roserv Oil, care a preluat în vara anului 2020 platforma industrială a rafinăriei RAFO Onești, își concentrează activitatea pe dezvoltarea la nivel național de terminale logistice atât pe partea de containere, dar și depozite pentru produse petroliere.

Mai mult

Operatorul a achiziționat terenul de 28 ha pe care se află fabrica Grampet Debrecen Vagongyár

București, 16 februarie 2021 – Grupul GRAMPET, cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi Europa Centrală și de Sud-Est, anunță achiziționarea terenului de 28 de hectare pe care se află fabrica Debrecen Vagongyár din Ungaria, cu prețul de 6,5 milioane de euro. Această investiție face parte din planul ambițios de 14 milioane de euro pe care Grupul Grampet vrea să îi investească în următorii 5 ani pentru dezvoltarea fabricii.

„Anul acesta aniversăm 12 ani de când Debrecen Vagongyár s-a alăturat brandului românesc GRAMPET”, spune Gruia Stoica, Președintele și fondatorul grupului. „Am preluat un lider cu tradiţie pe piaţa reparatorie de material rulant din Europa şi  ne-am asumat să îl creştem, ducând mai departe reputația maghiară în domeniu. În acest timp, divizia din țara vecină și-a dublat cifra de afaceri și a devenit profitabilă. Astăzi, activitățile noastre din Ungaria (transportatorul feroviar de marfă Train Hungary din Budapesta și uzina de vagoane din Debrecen) contribuie cu aproape 11,2% la cifra de afaceri pe care o raportăm anual la nivel de grup”.

Pe langă faptul că este liderul pieței maghiare de reparații și întreținere vagoane cisternă pentru transportul gazelor și derivatelor petroliere, peste 70% din cifra de afaceri a GRAMPET Debreceni Vagongyár este generată în prezent de contracte cu parteneri din vestul Europei. În fiecare an, uzina desfășoară activități generale de revizie, modernizare și reparație pentru aproape 2.000 de vagoane. În uzină lucrează aproximativ 400 de angajați, iar planurile de investiții pe termen mediu ar putea genera alte 100 de noi locuri de muncă.

„Uitându-mă în urmă, realizez cât de importantă a fost decizia de a intra pe piața din Ungaria, în 2005, când am înființat operatorul de transport feroviar de marfă Train Hungary”, continuă Gruia Stoica. „Patru ani mai târziu preluam fabrica de vagoane din Debrecen. Faptul că am putut achiziționa acum terenul pe care se află fabrica arată aprecierea de care ne bucurăm ca investitor străin în țara vecină. Autoritățile din Ungaria ne-au arătat susținere încă de la început și ne-au invitat ca partener în proiecte importante. Spre exemplu, în 2019 guvernul maghiar a câștigat o licitație de 1,2 miliarde de euro în Egipt, iar compania GRAMPET Debrecen a fost invitată să participe la acest proiect. Această deschidere ne determină să ne asumăm noi angajamente de creștere pe termen lung. Suntem optimiști în ceea ce privește viitorul diviziei noastre din Ungaria și estimăm că proiectele noi de investiții pot atrage vânzări în creștere cu 20% și un avans similar al numărului de angajați, ceea ce echivalează cu o consolidare a prezenței noastre atât pe piața vecină, cât și pe piața europeană de profil”.

Succesul internațional al Grupului GRAMPET și rolul strategic pe care îl deține în regiune au atras interesul unor mari investitori de talie globală.

„În acest moment, piața se aliniază la noua paradigmă economică post-pandemie, iar tendința de consolidare se accentuează în numeroase industrii”, continuă Gruia Stoica. „Pentru antreprenorii români care au avut deja viziunea de a-și duce businessul peste hotare, acest moment reprezintă o oportunitate uriașă de consolidare. Dincolo de contribuția economică și reputațională pe care o generăm României prin diviziile noastre internaționale, aducem și implementăm la nivel local experiența piețelor mult mai avansate, impunând totodată bunele practici și standardele internaționale la care orice industrie strategică trebuie să se alinieze”.

Grupul GRAMPET este cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa Centrală și de Sud-Est, având în jur de 7.000 de angajați. Înființată acum mai bine de 20 de ani, a devenit prima multinațională cu capital românesc, extinzându-se pe rând în Bulgaria (2004), Ungaria (2005), Republica Moldova și Germania (2010), Austria și Slovacia (2012), Croația (2016), Serbia (2018) și Grecia (2019). În prezent analizează extinderea pe alte șase piețe europene – Macedonia, Muntenegru, Slovacia, Cehia, Belgia și Olanda.

În vara lui 2019, un juriu internaţional a desemnat Grupul GRAMPET drept Campionul Regional al Anului la Premiile Emerging Europe decernate la sediul central al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare din Londra. Premiul a acoperit toate industriile din 23 de țări emergente.

Provocările unice cu care a venit anul 2020 au testat cu succes structura de servicii integrate și infrastructura strategică pe care brandul românesc a dezvoltat-o la nivel regional, marcând performanțe noi pentru brandul GRAMPET, printre care reamintim:

– Grup Feroviar Român a primit certificatul european de siguranță acordat pentru mai mult de o țară, o performanță în premieră pentru industria feroviară europeană. Certificatul Unic de Siguranţă acordat de Agenția Uniunii Europene pentru Căile Ferate permite Grupului să opereze în două țări, respectiv România și Grecia.

– Electroputere VFU Pașcani a intrat în ultimele faze de testare cu prototipul primului său automotor, care va intra pe piața locală și internațională în prima parte a anului curent.

– Roserv Oil a preluat platforma RAFO Onești, cu obiectivul declarat de a dezvolta cel mai mare centru logistic din Moldova unde ar putea lucra în total 600 de oameni.

– Assologistica (asociație reprezentativă pentru industria de logistică din Italia) și publicația de profil Euromerci au premiat Grupul GRAMPET pentru Inovație în Internaționalizarea Afacerilor, acordându-i premiul „Grupul Logistic al Anului”.

Mai mult

Estimările financiare arată că cea mai mare parte a pierderilor provocate de pandemie în prima parte a anului a fost recuperată.

București, 19 ianuarie 2021 – Anul 2020 a atras provocări economice unice pentru Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR), cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi Europa Centrală și de Est, însă structura de servicii integrate și infrastructura strategică dezvoltată la nivel regional au favorizat revenirea rapidă din a doua parte a anului.

„Pentru noi, 2020 a fost un an de testare și confirmare a ceea ce am construit în ultimii 20 de ani – o companie multinațională cu infrastructură strategică pentru întreaga economie”, spune Gruia Stoica, Președintele și fondatorul Grupului GRAMPET. „Primim tot mai multe semnale că Grupul GRAMPET intră în atenția marilor investitori și grupurilor de interese din industria de profil globală, într-un moment în care piața se aliniază la noua paradigmă economică, iar tendința de consolidare din industriile de transport se accentuează. Această validare internațională ne onorează, mai ales că vine pe fondul unui proces în justiție care ne provoacă acasă un prejudiciu nedrept de imagine. Este regretabil că vedem acest tratament față de un antreprenor care, dincolo de responsabilitatea economică și socială asumată, duce numele României peste hotare. În ceea ce ne privește, ne menținem angajamentul de a continua să construim în România, pentru România. Suntem conștienți că aportul economic al companiilor noastre este substanțial și că orice dezechilibru poate atrage un risc sistemic pentru industria de profil, dar și pentru economie per ansamblu”.

Grupul GRAMPET este cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa de Sud-Est, având în jur de 7.000 de angajați. Înființată acum mai bine de 20 de ani, a devenit prima multinațională cu capital românesc, extinzându-se pe rând în Bulgaria (2004), Ungaria (2005), Republica Moldova și Germania (2010), Austria și Slovacia (2012), Croația (2016), Serbia (2018) și Grecia (2019). În prezent analizează extinderea pe alte șase piețe europene – Macedonia, Muntenegru, Slovacia, Cehia, Belgia și Olanda (harta atașată).

Este prima companie europeană care a aderat la Asociația Middle Corridor – Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică, parte din proiectul Noul Drum al Mătăsii, asumându-și un angajament ferm față de această alianță strategică ce creează o nouă rută între China și Uniunea Europeană.

În vara lui 2019, un juriu internaţional a desemnat Grupul GRAMPET drept Campionul Regional al Anului la Premiile Emerging Europe decernate la sediul central al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare din Londra. Premiul a acoperit toate industriile din 23 de țări emergente.

Bilanțul Grupului GRAMPET în 2020

Estimările financiare pentru 2020, un an marcat de consecințele economice ale pandemiei, mizează pe o cifră de afaceri în creștere ușoară, la aproximativ 285 milioane Euro (față de 281 milioane Euro anul trecut), respectiv un profit net în scădere la aproximativ 7,3 milioane Euro (comparativ cu 11 milioane în 2019). Rezultatele reflectă și impactul unui buget de investiții în creștere (23,2 milioane Euro față de 21,3 milioane Euro în 2019).

Anul a fost marcat de performanțe notabile pentru companiile din grup:

– În luna aprilie, Grup Feroviar Român a primit certificatul de siguranță din Uniunea Europeană acordat pentru mai mult de o țară, o performanță în premieră pentru industria feroviară europeană. Certificatul Unic de Siguranţă acordat de Agenția Uniunii Europene pentru Căile Ferate permite Grupului să opereze în două țări, respectiv România și Grecia.

– În luna iunie, prototipul primului automotor produs de Electroputere VFU Pașcani a ieșit din fabrică sub o nouă înfățișare, purtând motive tradiționale românești pentru a sărbători Ziua Națională a Iei. Automotorul se află deja în ultimele faze de testare și va intra pe piața locală și internațională în prima parte a anului curent.

– În luna iulie, Roserv Oil a preluat platforma RAFO Onești, cu obiectivul declarat de a dezvolta cel mai mare centru logistic din Moldova unde ar putea lucra până la 600 de oameni.

– În paralel, Grupul GRAMPET și-a consolidat divizia din Ungaria, unde a finalizat achiziția terenului pe care se află fabrica Debrecen Vagongyár, pregătind tototdată investiții importante pentru modernizarea și retehnologizarea uzinei.

– La finalul anului 2020, Assologistica (asociație reprezentativă pentru industria de logistică din Italia) și publicația de profil Euromerci au premiat Grupul GRAMPET pentru Inovație în Internaționalizarea Afacerilor, acordându-i premiul „Grupul Logistic al Anului” (detalii aici).

– Procesul amplu de digitalizare la nivel de grup a avansat considerabil în 2020, fiind accelerat și de contextul impus de pandemie. În prezent, companiile din grup folosesc aproape 20 de soluții digitale dezvoltate intern. Alte 18 astfel de proiecte se află în curs de dezvoltare.

– Separat, echipa fabricii de medicamente Polisano Pharmaceuticals din Sibiu se apropie de lansarea primul său medicament oncologic solid – un pas foarte important pentru întreaga industrie farmaceutică românească.

2020 a dublat, totodată, eforturile de implicarea socială menite să susțină, pe de o parte, eforturile naționale pentru combaterea pandemiei de Coronavirus și, pe de altă parte, activitatea tradițională a Fundațiilor TOFLEA și GRAMPET.

  • În luna mai, Grupul GRAMPET a lansat o campanie națională prin care a donat câte un aparat de testare de ultimă generație și 1.000 de teste DSP-urilor din Deva, Craiova, Iași, Constanța, Galați, Ploiești, Timișoara, București și Debrecen. Două astfel de donații au ajuns la Spitalul Clinic de copii Victor Gomoiu și Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș din București. Totodată, companiile membre au donat câte 9.000 de măști de protecție Muzeului Național de Artă și Serviciului de Ambulanță București, dar și alte mii de măști de protecție în fiecare oraș din țară în care grupul are activitate.

În paralel, Fundația TOFLEA a continuat proiectele educaționale și sociale care influențează viețile a zeci de mii de oameni din categorii defavorizate din județul Galați.

  • Pe lângă cele 300 de burse școlare pe care le acordă în fiecare an, Fundația derulează în prezent două proiecte finanțate prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). Astfel, proiectul Măsuri Integrate pentru Reducerea Abandonului Școlar vizează reintegrarea în sistemul de învățământ a 590 de persoane, precum și îmbunătățirea competențelor pentru 80 de cadre didactice din localitățile Toflea, Brăhășești și Gohor. Separat, proiectul Incluziune și dezvoltare prin economie socială, derulat alături de Euzone Consultancy Network SRL și Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit, susține integrarea socială și economică a persoanelor din categorii vulnerabile prin sprijinirea înființării de entități tip întreprinderi sociale.

La rândul său, Fundația GRAMPET a derulat mai multe acțiuni de sprijin pentru angajații companiilor din grup, susținând cazuri sociale, de natură medicală sau copii talentați care practică sporturi de performanță.

 

Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate.

Despre Fundația TOFLEA

Fundația Toflea este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, înființată în anul 2004. Este finanțată în totalitate de Grupul GRAMPET, bugetul anual pentru programele derulate fiind de aproximativ un milion de lei. Fundaţia a fost creată iniţial pentru a veni în sprijinul cetăţenilor din localitatea Toflea (comuna Brăhăşeşti, judeţul Galaţi), care are o populaţie preponderent de etnie romă (în jur de 8.000 de persoane). Principalul segment vizat este cel al tinerilor, scopul fiind promovarea educației ca mijloc de a schimba comunitatea. După 16 ani de activitate, Fundația numără un total de 2.000 de beneficiari direcți, studenţi şi liceeni romi şi de alte naționalități, din medii defavorizate. Programul de burse reprezintă unul dintre cele mai eficiente programe pentru comunitatea romă din România, generând recunoaştere la nivel naţional și european. Copiii din Toflea au urmat universități de prestigiu precum Universitatea din București, Alexandru Ioan Cuza – Iași, Babeș – Bolyai – Cluj, Universitatea Dunărea de Jos – Galați, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila – București, Sorbona, University College Birmingham – Business Management and Affairs sau Ecole Hoteliere de Lausanne – Elveția. Cei care au terminat facultatea au astăzi cariere de ingineri, avocaţi, medici sau finanţişti în România sau în alte țări precum Rusia, Marea Britanie, Ungaria, Germania, Franța.

Despre Fundația GRAMPET

Fundația GRAMPET este o persoană juridică neguvernamentală, independentă, de drept privat fără scop patrimonial care își derulează activitatea din anul 2009. Obiectivul principal este selectarea și promovarea tinerilor cu aptitudini, pentru pregătirea în domenii ce cuprind activități din ramura transporturilor feroviare, producția și repararea de material rulant și din domeniul turistic. În acest sens, o parte din obiectivele Fundației sunt sprijinirea angajaților societăților Grupului GRAMPET, sprijinirea unor activități culturale, științifice, educative, de caritate și de asistență socială și dezvoltarea de proiecte sociale. Fondurile Fundației GRAMPET provin din donaţii şi sponsorizări provenite de la persoane fizice, în marea majoritate fiind vorba despre redistribuirea a 2% din impozitul pe venit.

 

Mai multe informații puteți accesa pe pagina oficială de internet – https://grampet.ro/.

Mai mult

Operatorul a implementat până în prezent 20 de soluții IT și lucrează la alte 18 aplicații

Bucureşti, 5 noiembrie 2020 – Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR), cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi Europa de Sud-Est, își intensifică activitatea de dezvoltare de soluții IT și anunță noi aplicații, în contextul în care pandemia de Coronavirus a accelerat tendința de digitalizare în majoritatea industriilor.

„Competitivitatea unei companii (și, implicit, a unei economii) este astăzi strâns legată de gradul său de digitalizare, iar criza medicală și economică cu care ne confruntăm în acest an a demonstrat încă o dată acest lucru”, spune Gruia Stoica, Președintele și fondatorul Grupului GRAMPET. „Este ceea ce noi am anticipat încă de la început, investind în mod constant timp și resurse pentru activitatea internă de dezvoltare de aplicații IT. Având în vedere necesitățile uriașe în această direcție, GFR a început să își dezvolte propriile capacități în domeniul software. O contribuție importantă o are și Institutul de Tehnică de Calcul (ITC), parte a Grupului GRAMPET din 2008. În ultimii ani, am implementat aproape 20 de soluții digitale, marea majoritate în premieră pentru piața din România, care ne-au simplificat și eficientizat substanțial activitățile din plan operațional și comercial”.

Spre exemplu, aplicația Shunting Expert dezvoltată de Grup Feroviar Român (GFR) și lansată în urmă cu doi ani, este astăzi folosită sau se află în curs de implementare în toate marile rafinării din România. Lipsa din ce în ce mai acută a personalului calificat, precum și criza sanitară au încetinit procesul de implementare a acestei noi tehnologii. Sistemul monitorizează și controlează în timp real poziția geografică a vagoanelor manevrate pe imensele dispozitive de linii specifice rafinăriilor, precum și statusurile comerciale și tehnice ale acestora.

Aplicația facilitează și intermediază deciziile luate de coordonatorul operațiunilor de manevră. Acuratețea datelor furnizate generează beneficii operaționale importante, îmbunătățind procesele decizionale, utilizarea resurselor și compensând lipsa de personal acolo unde este cazul.

„Calitatea deciziilor în exploatarea feroviară depinde în mod esențial de calitatea informațiilor, care, în cazul nostru, se referă la linia la care se află vagonul ce trebuie manevrat, poziția pe linie a vagonului, starea acestuia, gradul de umplere al liniilor la care se face manevra”, explică Amedeo Neculcea, director general adjunct al Grup Feroviar Român. „Practic, aplicația Shunting Expert răspunde următoarei provocări: cum procedăm ca să avem în permanență un control total al poziției și al stării a circa 1.000 de vagoane, pe o platformă feroviară de zeci de hectare, pe 30 de km de linie, cu un efort minim, în condițiile în care vagoanele aparțin mai multor operatori, sunt de diferite tipuri și au statusuri multiple”.

Cea mai recentă soluție IT implementată de GFR în luna iulie este Perform.Expert.

„Vorbim despre crearea unui concept care se bazează pe un nou indicator de performanță pentru departamentul de Exploatare, care se măsoară în timp real și se actualizează la fiecare cinci minute (Parcursul Operațional Zilnic), cu ajutorul datelor privind circulația trenurilor transmise de CFR SA de pe întreaga rețea de cale ferată”, explică Amedeo Neculcea. „În perioada de probă a sistemului (iulie – septembrie 2020), viteza comercială a mărfii transportate a crescut cu 15%. Mai mult decât atât, în luna septembrie am doborât și un record de viteză pentru ultimii 10 ani (de când deținem astfel de date)”.

O altă aplicație ce va fi lansată anul viitor colectează în timp real date din cea mai mare parte a aplicațiilor existente (informații despre trenuri, vagoane, locomotive, personalul de deservire a trenurilor, programul de circulație, etc.), oferind decidenților informații de ansamblu, cu posibilitatea focalizării pe detalii referitoare la procesul de exploatare în curs și previzionat.

În paralel, toți marii jucători din domeniul produselor petroliere folosesc în acest moment Scrisoarea de Trăsura Electronică, care a înlocuit aproximativ 90% din contractele de transport ale companiei GFR în format pe hârtie, transferând online întreaga activitate de editare, gestionare și urmărire a transporturilor pe care le efectuează pentru parteneri și clienți.

GFR realizează lunar peste 7.000 de transporturi și emite același număr de scrisori de trăsură, dintre care peste 2.800 la nivel local. În varianta tradiţională, emiterea scrisorilor de trăsură implica un consum substanţial de resurse (câte 12 pagini printate pentru fiecare expediţie, completarea manuală de formulare tipărite pe imprimante atipice, cu costuri mai mari decât în cazul imprimantelor uzuale). Transferul acestor operațiuni într-un sistem informatic a redus considerabil impactul de mediu, dar și riscul erorilor umane și al întârzierilor.

Totodată, aplicația Comanda Personalului de Deservire a Trenurilor (CPDT) este un instrument excelent pe care GFR îl utilizează pentru asigurarea adecvată a resurselor umane operaționale, necesare deplasării fără întrerupere a trenurilor. Această aplicație are o vechime de aproape 10 ani și servește și ca platformă de pregătire a tinerilor ingineri care au oportunitatea să învețe în mod practic despre programarea trenurilor, geografia rețelei și principalele procese de luare a deciziilor.

Pe lângă soluțiile dedicate activității de transport feroviar de marfă, Grupul GRAMPET are ca obiectiv strategic creșterea ratei de digitalizare la nivelul întregii organizații, în toate ariile sale de activitate. În prezent, grupul derulează un proces amplu de analiză și diagnosticare internă, pentru a identifica și alte arii de activitate care pot fi eficientizate prin soluții de digitalizare, robotizare și inteligență artificială. Nu în ultimul rând, echipa de specialiști lucrează la soluții adaptate pentru prevenirea breșelor de securitate informatică, o amenințare în creștere în ultimii ani.

 

Despre Grupul Grampet

Înfiinţat în urmă cu 20 de ani, Grampet este astăzi cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa de Sud-Est. Structura sa acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România, cu o cotă totală de piață de aproximativ 30% şi o poziţie strategică în industrii cheie precum Petrol & Gaze, Construcții sau Agricultură. Totodată, 20% din transporturile realizate de GFR sunt la nivel internațional. Operatorul are acorduri semnate cu celelalte companii-soră din grup, precum și cu operatorii feroviari de stat și privați din Ungaria, Bulgaria, Moldova, Serbia, Cehia, Slovacia, Croația, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul Grampet acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. Astfel, Grupul Grampet a lansat un portal e-client în premieră în România, care facilitează gestionarea relațiilor cu companiile client, de la postarea unei comenzi până la facturare.

Compania subsidiară Roserv Oil, care a preluat în vara anului 2020 platforma industrială a rafinăriei RAFO Onești, își concentrează activitatea pe dezvoltarea la nivel național de terminale logistice atât pe partea de containere, dar și depozite pentru produse petroliere.

Mai mult

București, 16 octombrie 2020 – Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR), cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa de Sud-Est, apreciază că proiectul Rail-2-Sea este de foarte bun augur și va spori atractivitatea Portului Constanța pentru țările CEE.

„În contextul reconfigurării lanțurilor de aprovizionare la nivel global, vorbim deja despre noi paliere de transport, cel mai notabil și cu potențial enorm pentru România fiind proiectul Rail-2-Sea anunțat recent de Excelența Sa Adrian Zuckerman, Ambasadorul Statelor Unite la București”, spune Gruia Stoica, Președintele Grupului GRAMPET.

Oficialii Grupului GRAMPET consideră că modernizarea infrastructurii feroviare și rutiere ce conectează porturile Gdansk și Constanța și, implicit, frontierele de sud ale României, va conduce la crearea unui nou culoar de tranzit pentru mărfurile din Scandinavia ce au ca destinație sudul Europei/Turcia, respectiv Orientul Mijlociu.

„Un alt aspect deloc de neglijat este faptul că această modernizare va crește atractivitatea portului Constanța față de porturile de la Marea Nordului, respectiv Adriatica pentru clienții din Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia și sudul Poloniei,” adaugă Sorin Chinde, Vice Președintele Departamentului de Transport la nivel de grup.

În contextul epidemiologic și economic actual, operatorul revine treptat la nivelul operațional anterior pandemiei și își aliniază strategia la schimbările care au intervenit în ultimele luni.

„Primele 6 luni ale anului au însemnat pentru divizia de transport de marfă o scădere de 12% a volumului de activitate și, implicit, o scădere similară a cifrei de afaceri față de anul 2019,” spune Sorin Chinde. „Traficul s-a ameliorat ușor în trimestrul al treilea, cu o scădere notabilă însă pe unul dintre cele mai importante segmente de marfă, respectiv cel al cerealelor. Estimările noastre privind volumele de transport și cifra de afaceri pentru 2021 sunt similare cu cele din acest an. Putem spune că industria de profil și acea parte a economiei care folosește transportul feroviar s-au învățat să trăiască cu acest virus”.

În același timp, strategia de consolidare la nivel european este întârziată de restricțiile de călătorie impuse în această perioadă.

„Chiar și după 8 luni de pandemie, analizele noastre interne confirmă că decizia de extindere în alte țări din Europa, respectiv Macedonia, Muntenegru, Slovenia, Slovacia, Cehia, Belgia și Olanda, este în continuare bine fundamentată, iar acest lucru ne dă încredere să continuăm”, concluzionează Gruia Stoica.

 

Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate.

Mai mult

Bucureşti, 3 iulie 2019 – Grup Feroviar Român (GFR) anunţă emiterea primelor Scrisori de Trăsură Electronică pentru transporturile feroviare derulate pentru OMV Petrom, marcând astfel extinderea acestui serviciu către toți marii jucători din domeniul produselor petroliere.

GFR este singura companie din România și unul dintre puținii operatori din Europa de Sud Est care au implementat acest serviciu, în cadrul unui proiect amplu de digitalizare. Până în prezent, soluția Scrisorii de Trăsură Electronică (STE) a înlocuit circa 70% din contractele de transport în trafic local în format pe hârtie, cu beneficii vizibile la nivel de eficientizare, transparență și impact asupra mediului.

„Aplicația STE este un instrument online de editare, gestionare și urmărire a transporturilor pe care le efectuăm pentru partenerii și clienții noștri”, spune Amedeo Neculcea, director general adjunct al Grup Feroviar Român și coordonatorul acestui proiect. „Platforma web dedicată clienților (E-CLIENT GFR) din care STE face parte, asigură o comunicare eficientă, în timp real între GFR și clienții săi cu privire la statusul comenzilor de asigurare a vagoanelor goale, al expedițiilor, al oricăror vagoane aflate în parcul nostru și, în curând, al facturilor emise de GFR. Totodată, asigură un management flexibil al documentelor ce guvernează relația comercială operativă (scrisori de trăsură, dispoziții ulterioare, avize de împiedicare la transport, liste de predare-primire, s.a.a.) și emiterea de rapoarte diverse. Este, fără îndoială, un sistem valoros, care simplifică foarte mult eforturile depuse pentru gestionarea relaţiilor contractuale. Ne bucurăm că partenerii noștri de la OMV Petrom au validat rezultatele pe care le-am obţinut până acum, luând decizia de a înlocui vechiul sistem cu această soluție performantă”.

GFR realizează lunar peste 7.000 de transporturi și emite același număr de scrisori de trăsură, dintre care peste 2.800 la nivel local. Din totalul lunar al scrisorilor de trăsură, 40% reprezintă scrisori locale generate de GFR, 16% sunt scrisori internaţionale generate de GFR, iar 44% sunt scrisori internaţionale generate de alţi operatori.

În varianta tradiţională, emiterea scrisorilor de trăsură implică un consum substanţial de resurse (câte 12 pagini printate pentru fiecare expediţie, completarea manuală de formulare tipărite pe imprimante atipice, cu costuri mai mari decât în cazul imprimantelor uzuale). Transferul acestor operațiuni într-un sistem informatic reduce considerabil impactul de mediu, dar și riscul erorilor umane și al întârzierilor.

GFR dedică în mod constant resurse umane şi financiare pentru proiecte de inovaţie şi tehnologie, căutând să ofere clienţilor săi o experienţă adaptată la cerințele pieței, prin platforme integrate și ușor de folosit.

Operatorul a dezvoltat și implementat până în prezent 17 aplicații informatice. Alte zece aplicații sau module se află în acest moment în diferite etape de dezvoltare. O mare parte dintre aceste soluții vizează simplificarea și eficientizarea activităților din plan operațional, respectiv comercial – soluții informatice care modelează procese precum comandarea vagoanelor goale, utilizarea scrisorilor de trăsura în format electronic, monitorizarea expedițiilor, accesul la diverse nomenclatoare, furnizarea automată de rapoarte, etc.

 

Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate.

Mai mult

București, 25 iulie 2019 – Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român își consolidează echipa financiară prin recrutarea lui George Dinu în rolul de Chief Financial Officer (CFO), cu responsabilități de coordonare la nivelul întregului grup prezent în acest moment în 10 țări europene.

„Mă bucur să aducem în echipa de management un om de calibrul lui George, având în vedere complexitatea și rigoarea financiară pe care o implică o companie multinațională cum este GRAMPET,” spune Gruia Stoica, Președintele Grupului GRAMPET. „George vine cu peste 20 de ani de experiență, din care jumătate în cadrul unor companii de consultanță Big4. Am încredere că preia o echipă bine pregătită și talentată, pe care o va ajuta să crească, păstrând aceleași standarde de guvernanță corporativă și bune practici la care se aliniază toate departamentele noastre, în toate țările în care suntem prezenți”.

De-a lungul carierei, George Dinu şi-a asumat roluri de management în departamente de Contabilitate, Controlling, Managementul Finanţelor sau Consultanţă financiară din multinaționale de top. A lucrat pe proiecte care au vizat activităţi de producţie, retail, distribuţie, energie, petrol şi gaze, producția de anvelope, real estate şi industria farmaceutică.

În ultimii patru ani, a deţinut funcţia de CFO la nivelul unui grup cu activități în industria energiei, fiind responsabil de coordonarea proiectelor de fuziuni și achiziții, divizări de companii, optimizarea trezoreriei, optimizarea activităţilor financiar-contabile şi controlling, implementarea de controale interne, buget şi planificarea resurselor financiare, analiza profitabilităţii activităţilor.

Este membru ACCA și CECCAR.

„Sunt onorat să fac parte dintr-o echipă de management care a demonstrat în timp că dezvoltarea unei afaceri românești la nivel regional, dar și internațional nu numai că este posibilă, dar este și de un real succes. Prin urmare mă alătur acestei echipe cu încrederea că pot avea o contribuție importantă în atingerea obiectivelor curente și viitoare ale Grupului GRAMPET,” spune George Dinu.

Din rolul de CFO, el va coordona activitățile financiar-contabile, fiscale, de control al riscurilor și de planificare și control în cadrul grupului. Echipa sa este formată din aproximativ 80 de specialişti financiar-contabili, auditori, specialişti în managementul riscului şi control intern.

 

 

Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate.

Mai mult

București, 6 mai 2020 – În contextul eforturilor de combatere a pandemiei de Coronavirus, Grupul GRAMPET a început o campanie națională prin care va dona câte un aparat de testare de ultimă generație și 1.000 de teste Direcțiilor de Sănătate Publică din centrele în care grupul își desfășoară activitatea – Deva, Craiova, Iași, Constanța, Galați, Ploiești, Timișoara, București, precum și la Debrețin, în Ungaria.

„La nivel local, fiecare dintre companiile noastre au o contribuție economică importantă și un aport semnificativ pe piața muncii. Acest statut vine cu o mare doză de responsabilitate socială față de comunitățile locale, cu atât mai mult în perioade atât de dificile”, spune Gruia Stoica, Președintele Grupului GRAMPET.        „Ne-am propus să contribuim la efortul de testare – un factor esențial pentru eradicarea pandemiei, și am achiziționat zece aparate eCL8000-Automated ECL Immunoassay Analyzer, certificate de Ministerul Sănătății din China, precum și câteva mii de kituri de testare. Am adus astfel, în țară, aparate de ultimă generaţie care au o viteză de procesare a 86 de teste pe oră și pot da rezultatele în 18 minute”.

Primele aparate au fost donate săptămâna trecută Direcției de Sănătate Publică din Deva, Iași și Craiova, împreună cu câte 1.000 de teste. În următoarele zile, campania va continua la Constanța, Galați, Ploiești, Timișoara, București și Debrețin.

 

Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate.

Mai mult

București, 31 martie 2020 – În contextul pandemiei de Coronavirus, Grupul GRAMPET anunță proiectul Trenul Solidarității Românești, mobilizând transportul feroviar pentru companiile românești care realizează importuri de materiale și echipamente medicale din China.

„Această criză a bulversat enorm industria de transport, aducând blocaje pe aproape toate căile de transport – naval, aerian și rutier, precum și creșteri exponențiale de costuri. În condițiile în care foarte multe materiale și echipamente medicale necesare combaterii COVID-19 sunt aduse din China, Grupul GRAMPET  poate să faciliteze aceste importuri rapid, pe cale feroviară, datorită relațiilor comerciale pe care le-a construit în timp cu această parte a lumii și a parteneriatelor pe care le are ca membru în Asociația de Transport Internațional Trans-Caspica, parte din proiectul Noul Drum al Mătăsii”, spune Gruia Stoica, Președintele Grupului GRAMPET.

Prin urmare, companiile interesate să folosească această formă de transport pot obține detalii operaționale și financiare despre Trenul Solidarității Românești la office@grampetlogistics.eu.

În funcție de comenzi, volumul de marfă și numărul de containere implicat, operatorul va definitiva detaliile logistice, inclusiv punctul de plecare al acestui transport special cu destinația România.

„Traversăm un moment critic care, la final, ne va defini ca națiune”, a adăugat Gruia Stoica. „Depinde doar de noi cum vom încheia acest capitol. Cred că se impune un efort comun și proactiv din partea întregului mediu de afaceri din România. Putem trece peste acest moment doar prin unitate și asumarea responsabilității”.

 

Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate.

Mai mult

București, 27 iulie 2020 – Compania Roserv Oil, parte a Grupului GRAMPET, a achiziționat platforma industrială a rafinăriei RAFO Onești, în cadrul unei proceduri publice de negociere directă, coordonată de CITR, liderul pieței de insolvență din România. Tranzacția de vânzare a activului a fost finalizată conform strategiei de valorificare aprobate de creditorii RAFO Onești, în cadrul procedurii de insolvență, cu obiectivul de a dezvolta cel mai mare centru logistic din Moldova.

Roserv Oil este o societate nou-înființată care se va concentra pe dezvoltarea la nivel național de terminale logistice atât pe partea de containere, dar și depozite pentru produse petroliere.

În acest context, compania a decis cumpărarea activelor platformei RAFO Onești, aflată în faliment, cu obiectivul de a dezvolta cel mai mare centru logistic pentru containere și produse petroliere care va deservi regiunea Moldovei. Această specializare vine să completeze obiectivul principal de activitate al Grupului GRAMPET, transportul feroviar de marfă. Odată cu preluarea de către Roserv Oil, activele RAFO Onești devin active productive, parte din activitatea comercială a Grupului GRAMPET.

Odată cu preluarea de către Roserv Oil, platforma ar putea genera, pe termen lung, cel puțin 600 de locuri de muncă, iar prima fază a proiectului, care implică activele tranzacționate, va genera peste 200 de locuri de muncă. În perioada imediat următoare, Roserv Oil va demara un proces de evaluare a instalațiilor existente.

Compania și-a propus să atragă parteneri din rândul societăților specializate în producția de materii prime și să pună în funcțiune mai multe instalații disponibile pe platformă, în acest sens.

În toată perioada de insolvență, plaforma RAFO Onești a fost păstrată în stare de conservare de către CITR și a facut obiectul unei intense promovări.

În ultimii 3 ani, CITR a propus spre vânzare platforma RAFO, derulându-se peste 10 proceduri de valorificare. Platforma RAFO a fost promovată atât în România, cât și internațional și au existat peste 100 de contacte directe pentru acest activ.

Deși a existat un interes aparent pentru acest activ, din păcate situația rafinăriei care nu funcționează de peste 10 ani, nu a beneficiat de investiții în modernizarea tehnologiilor utilizate la nivelul concurenților și la cerințele pieței, capacitatea de producție relativ redusă și costurile ridicate de reluare a activității au făcut foarte dificilă această procedură de valorificare.

Prin această tranzacție se deblochează starea îndelungată de inactivitate a platformei și se creează premisele dezvoltării unei activități economice pe platforma RAFO Onești.

CITR, o companie Impetum Group ce are misiunea de a salva valoarea din businessurile românești, a gestionat prin soluțiile sale, în cei 20 de ani de experiență în restructurare și insolvență, aproape 1000 de proiecte și administrează în prezent un patrimoniu evaluat la peste 1 MLD. EUR.

 

Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate.

Mai mult

București, 24 iunie 2020 – Prototipul primului automotor produs de Electroputere VFU Pașcani, parte a Grupului GRAMPET, a intrat în ultima etapă de testări în cursul acestei săptămâni.

Modelul DMU (Diesel Multiple Unit) a ieșit din fabrică sub noua sa înfățișare, purtând motive tradiționale românești frecvent întâlnite în portul popular național care, prin simbolistica lor, reprezintă moștenirea culturală românească. Trenul va rula în aceste zile pe căile ferate din Moldova, sărbătorind totodată și Ziua Națională a Iei.

„Automotorul DMU reprezintă debutul Electroputere VFU Pașcani pe segmentul construcțiilor noi de vehicule feroviare”, spune Gruia Stoica, Președintele Grupului GRAMPET, ”și ne-am propus, prin această opțiune de identitate vizuală, să sărbătorim atât tradițiile populare românești, dar și tradițiile industriei feroviare naționale per ansamblu. După omologare, acest model va fi disponibil pentru achiziție în mai multe țări din Europa și nu numai, devenind astfel un instrument de promovare a spiritului și școlii de inginerie din România”.

 

Demarat la sfârșitul anului 2014, automotorul DMU a fost proiectat și realizat în concordanță cu prevederile feroviare din Uniunea Europeană, putând fi adaptat și la cerințele din piețe non UE. Prototipul este rezultatul muncii a peste 180 de specialiști din cadrul Electroputere VFU Pașcani.

Trenul are în componență atât piese și subansamble produse intern, dar și subansamble de la producători de top din Europa. Poate atinge o viteză maximă de circulaţie de 120 km/h și are o capacitate totală de 164 de pasageri pe scaune la Clasa I (22) și Clasa a II-a (142). Dotările includ toalete ecologice, inclusiv unități special amenajate și echipate pentru persoanele cu dizabilități locomotorii sau mobilitate redusă, sisteme de aer condiționat, Wi-Fi și prize de alimentare, sisteme vizuale de informare a călătorilor, prin ecrane care indică destinația, următoarea oprire, timpii de întârziere sau alte informații relevante.

 

Cu o tradiție de peste 150 de ani, Electroputere VFU Pașcani își concentrează astăzi atenția pe activități cu valoare adăugată mare, în principal reproiectarea, reconstrucția și modernizarea vehiculelor feroviare. În prezent, are clienți din România și din străinătate, mai exact din Belgia și Gabon, pentru vagoane de călători și tramvaie.

La nivelul anului 2019, ponderea cea mai mare a activității Electroputere VFU Pașcani a fost reprezentată de segmentul de modernizare vehicule feroviare (aproximativ 68%), urmată de segmentul de mentenanță vehicule feroviare (26%) și segmentul ansamble și subansamble (5%). Fabrica are în prezent în jur de 650 de angajați și capacitatea de a-și extinde activitatea la aproape 5.000 de muncitori.

 

Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate.

Mai mult

București, 3 iunie 2020 – Grupul GRAMPET continuă campania lansată în luna mai și donează unul din cele 10 aparate de testare COVID-19 unui spital de copii, respectiv Spitalului Clinic de copii Victor Gomoiu din București, împreună cu 1.000 de kituri de testare.

Aparatul de ultimă generație tip eCL8000-Automated ECL Immunoassay Analyzer, care are o viteză de procesare a 86 de teste pe oră și poate genera rezultatele în 18 minute, a fost instalat și calibrat în laboratorul spitalului, în cursul acestei dimineți.

În urmă cu o lună, o donație similară a ajuns la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș.

„Încă de la începutul crizei medicale am înțeles că testarea în masă este singurul mod prin care putem controla răspândirea acestui virus, cel puțin până ce vom avea un vaccin”, spune Gruia Stoica, Președintele Grupului GRAMPET. „Am achiziționat 10 astfel de aparate certificate de Ministerul Sănătății din China, împreună cu 10.000 de kituri de testare, pe care am început să le distribuim în centrele în care ne desfășurăm activitatea la nivel național. De această dată, ne-am îndreptat atenția către un spital de copii, în contextul în care primim din ce în ce mai multe semnale de la nivel internațional că acest virus nu este atât de inofensiv în privința copiilor pe cât se credea la început, ci dimpotrivă”.

Până acum, Grupul GRAMPET a donat câte un aparat eCL8000-Automated ECL Immunoassay Analyzer și 1.000 de kituri de testare Direcțiilor de Sănătate Publică din Deva, Iași și Galați, Spitalelor Clinice Județene de Urgență din Craiova și Constanța, precum și Facultății de Medicină din cadrul Universității din Debrețin – Ungaria. În acest moment, grupul analizează care sunt zonele din țară unde este cea mai mare nevoie pentru a face următoarele două donații.

Totodată, Grupul GRAMPET a donat câte 9.000 de măști de protecție Muzeului Național de Artă și Serviciului de Ambulanță București.

 

Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate.

Mai mult

București, 10 aprilie 2020 – Grup Feroviar Român a primit de la Agenția Uniunii Europene pentru Căile Ferate (European Union Agency for Railways – ERA) Certificatul Unic de Siguranţă (Single Safety Certificate) care îi permite să opereze în două țări, respectiv România și Grecia.

Un Certificat Unic de Siguranță este valabil pentru o anumită arie de operare, pentru o rețea sau rețelele dintr-una sau mai multe state membre în care compania respectivă își desfășoară activitatea.

Potrivit agentiei europene, acest certificat confirmă sistemul de managementul siguranței implementat de Grup Feroviar Român, precum și măsurile luate pentru alinierea la reglementările și legislația în vigoare privind operarea în siguranţă în România și Grecia.

Astfel, operatorul român va putea realiza transporturi feroviare de marfă, inclusiv transportul de mărfuri periculoase pe întreaga reţea feroviară din România, respectiv pe următoarele rute din Grecia: Piraeus – Atena – Salonic – Eidomeni, Oinoi – Chalkida, Palaiofarsalos – Kalampaka, Larisa – Volos, Salonic – Palty – Eddessa – Amyntaio, Amyntaio – Florina, Amyntaio-K.P. 32+500 AmKZ, Thessaloniki – Strymonas – Alexandroupolis – Pythio – Dikaia – Ormenio – KP32+900 Borders, Strymonas – Promahonas, Aeroportul El. Venizelos – Metamorfosi – SKA – Liosia – Korinthos – Kiato, Neo Ikonio-KP 25+286, Atena -Liosia, Atena – Metamorfosi.

„Această validare reprezintă o premieră pentru industria feroviară europeană, fiind primul certificat de siguranță din Uniunea Europeană acordat pentru mai mult de o țară”, spune Gruia Stoica, Președintele Grupului GRAMPET. „Este încă o dovadă că Grup Feroviar Român este un operator de talie internațională, care reușește să se alinieze la standardele internaționale din industrie și să concureze de la egal la egal cu alți operatori din regiune”.

Grup Feroviar Român (GFR) este compania fanion a Grupului Grampet și lider pe piaţa locală de transport feroviar de marfă. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania. Operatorul are în total peste 5.000 de angajați.

 

 Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate.

Mai mult

București, 29 ianuarie 2020 – Grupul GRAMPET își consolidează echipa executivă prin recrutarea doamnei Ileana Ștefan în rolul de Chief Human Resources Officer (CHRO), cu responsabilități de coordonare la nivelul întregului grup prezent în acest moment în 10 țări europene.

„Începem anul cu această recrutare importantă, aducând în echipa de management încă un profesionist cu experienţă în organizații multinaționale şi piețe dintre cele mai avansate”, spune Gruia Stoica, Președintele Grupului GRAMPET. „Ileana vine cu peste 18 de ani de activitate internațională atât în Europa, cât și în Statele Unite, în domeniul de HR și Legal, având experiență în gestionarea de echipe mari, multijurisdicţionale, dar şi în proiecte de fuziuni sau start-up. Cultura noastră organizațională a evoluat mult în ultimii 20 de ani și ne aflăm astăzi într-un moment cheie, cu aproape 6.400 de angajați în zece țări europene și în mijlocul unui proces continuu de expansiune și integrare. Am încredere că Ileana va inspira și va ajuta echipa GRAMPET să crească, amplificând punctele forte și potențialul fiecărui angajat, și provocând – acolo unde se impune – procesul de schimbare și reinventare”.

În cei 18 ani de Executive HR & Legal în companii multinaționale de renume, Ileana Ştefan a gestionat proiecte de change management, dezvoltare, employer brand, new way of working, onboarding, fuziuni și start-up, optimizare şi reorganizare de procese și structuri, implementare de sisteme și controale interne, buget şi planificare, organizare de evenimente.

În calitate de Executive Human Resources Director a avut sub coordonare directă departamente precum Talent Acquisition, Talent Management, Payroll & Administration sau Legal, fiind implicată în proiecte de people management, coaching, dezvoltare de proceduri & politici și reorganizare în industrii precum retail, logistică, FMCG şi tehnologie.

În ultimii trei ani a făcut parte din echipa de start-up în Statele Unite a unuia dintre cei mai renumiți retaileri la nivel global. De asemenea, a coordonat un proiect de reorganizare și aliniere a unei companii din domeniul tehnologic în Germania.

„Sunt încântată să fiu primită în familia GRAMPET și mă alătur acestei echipe puternice cu dorința de a aduce o perspectivă nouă și de a folosi în beneficiul grupului cunoştinţele şi experienţa dobândită în ultimii ani, astfel încât să ne atingem obiectivele stabilite. Este o mândrie să mă alătur echipei care a construit prima multinațională cu capital românesc și să o susțin prin cunoștințele mele pe parcursul etapelor care vor urma în expansiunea sa internațională”, spune Ileana Ştefan.

Din rolul său de CHRO, ea va coordona activitățile de Resurse Umane, Organizare şi Optimizare Procese și Structuri la nivelul Grupului GRAMPET, cu ajutorul unei echipe formate din peste 60 de oameni.

 

Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate.

Mai mult

Bucharest, 23 octombrie 2019 – Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR), GR Logistics and Terminals LLC (Georgia) și ASCO Logistic CJSC (Azerbaidjan) au semnat în capitala Georgiei Acordul de înființare a unui Consorțiu care va opera transporturi navale periodice între porturile Constanța și Batumi/Poti.

Acordul reprezintă încă un pas prin care companiile membre ale Asociației Middle Corridor – Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică colaborează pentru a intensifica fluxul de mărfuri de-a lungul acestei rute.

În luna iunie, Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR) și NMSC Kazmortransflot LLP, operatorul naval de stat al Republicii Kazahstan, au semnat un Memorandum de Colaborare în cadrul aceluiași proiect.

„La un an de la aderarea noastră la Asociația Middle Corridor, reușim să activăm ruta navală Batumi/Poti – Constanța, care are un rol foarte important pentru tranzitul de marfă Asia – Europa – este, practic, ultima verigă care lipsea din lanțul Middle Corridor”, spune Gruia Stoica, președintele GRAMPET Group.
„Totodată, acordul de la Tbilisi ne aduce mai aproape de obiectivul nostru declarat de a inaugura primele transporturi feroviare de marfă dintre China și Europa de Vest, cu tranzit prin România”.

 

Sorin Chinde, Vice Președintele Diviziei de Transport a Grupului GRAMPET, adaugă: „Lipsa unei conexiuni navale directe între porturile georgiene și Constanța a fost până acum un obstacol major în atragerea de transporturi pentru Europa pe această rută. Rutele alternative, care trec prin Istanbul sau Pireu, sunt necompetitive, pentru că au un timp de tranzit de 12 – 24 de zile. Odată lansată o legătură permanentă și periodică între porturile din Georgia și România, putem reduce acest timp de tranzit cu 5 zile dus/5 zile întors, astfel încât timpul de tranzit între porturile georgiene şi Constanţa se reduce la 2 zile”.

Conform Acordului, consorțiul va opera o navă cu o capacitate de 144 TEU (Twenty-foot Equivalent Unit) sau 72 FEU (Forty-foot Equivalent Unit), care va derula transporturi de 3 ori pe lună.

Echipa de management a Consorțiului va fi formată din Gruia Stoica – Președintele GRAMPET Group, Lasha Akhalbedashvili – Director GR Logistics & Terminals LLC și Azer Mammedov, Director General ASCO Logistic CJSC.

GR Logistics & Terminals, o filială a companiei JSC Georgian Railway fondată în 2009, oferă servicii de transport internațional de marfă pe cale feroviară și maritimă – transport de containere și vagoane, servicii de manevră, servicii vamale, stocare, etc. Compania operează două terminale de containere în porturile Poti și Tbilisi.

ASCO Logistic CJSC (the Azerbaijan Caspian Shipping Closed Joint-Stock Company) a fost înfiinţată prin fuziunea celor mai mari două flote din Republica  Azerbaidjan – cea operată de compania națională de transport maritim, respectiv de producătorul național de petrol. Compania operează două șantiere navale, flote comerciale și facilități de suport offshore.

Grupul GRAMPET – Grupul Feroviar Român este cel mai mare operator privat de transport feroviar de marfă și logistică din România și Europa Centrală și de Sud-Est și prima companie europeană care s-a alăturat Asociației Middle Corridor – Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică, în septembrie anul trecut.

Partenerii îşi propun să dezvolte ruta Middle Corridor, care are un rol important de legătură între Asia de Est și Europa de Vest prin bazinul Mării Caspice, Republica Azerbaidjan și Georgia, și să ofere servicii mai rapide pentru transportul mărfurilor folosind un mijloc alternativ de transport peste Marea Neagră.

 

Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate.

Mai mult

REVA Simeria, parte a Grupului GRAMPET, a aniversat joi 150 de ani de existență, ocazie cu care a prezentat vagoanele de marfă moderne produse aici, inclusiv patru prototipuri. ”Vedeta” este vagonul cisternă pe 4 osii, tip Zacs, cu capacitatea totală de 85 mc.

 

 

Anul 2019 are o dublă semnificație. În afară de aniversarea de la REVA Simeria, tot în acest an se împlinesc 20 de ani de la înființarea Grupului GRAMPET – Grup Feroviar Român.

Mai mult

Cu un parc de vagoane si locomotive de ordinul miilor, Amedeo Neculcea, directorul general-adjunct al Grup Feroviar Roman (GFR), cel mai mare operator feroviar privat din Romania, vorbeste intr-un interviu acordat WALL-STREET.ROdespre progresul tehnologic al industriei locale, dar si despre limitarea acestuia de infrastructura existenta in prezent.

Wall-Street.ro: Care sunt cele mai importante progrese facute, la nivel global, in privinta computerizarii si automatizarii locomotivelor? Care este situatia in Romania?
Amedeo Neculcea: Computerizarea locomotivelor s-a extins in legatura cu trei paliere de interes.
In primul rand vorbim de asigurarea unei deplasari sigure in raport cu celelalte trenuri aflate in miscare. Aceasta presupune integrarea unei interfete optimizate de comunicare a ordinelor privind circulatia cu infrastructura feroviara prin aducerea pe bordul locomotivei a semnalelor de circulatie, controlul continuu si reglarea automata a vitezei trenurilor (prin sistemele ERTMS sau similare).

Fara astfel de sisteme computerizate complexe amplasate in ambele arii de responsabilitate (infrastructura si locomotive) nu se poate gandi cresterea vitezei peste pragul 160 km/h.
Legat de acest tip de dotari, nu am intreprins nimic, pentru ca nici CFR SA nu a facut pasi in acest sens, iar viteza scazuta a trenurilor de marfa nu justifica astfel de investitii.
In al doilea rand vorbim de controlul parametrilor. In prezent, prin sistemele noastre electronice, avem un control permanent si in timp real privind pozitia si viteza locomotivei (TRAKER PROF), consumul de motorina (DMCC), consumul de energie electrica (CEL), transmisia datelor fiind asigurata cu un dispozitiv electronic mobil – TMD. Toate echipamentele in forma finala sunt concepute in Romania, cele mai multe la Institutul de Tehnica de Calcul (membra a Grampet Group).

“A stapani numai cu hartia si creionul parcul de vagoane, un ‚monstru’ cu mii de capete in permanenta transformare, nu era o cale de urmat.”

Nu in ultimul rand, trebuie sa facem referire la optimizarea functionarii motoarelor. In cazul locomotivelor remotorizate nivelul de computerizare creste substantial. In ultimii 15 ani toate motoarele de locomotiva se construiesc avand incorporat un electronic control module (ECM) care comanda injectia si monitorizeaza toti senzorii amplasati pe motor (pentru presiune, temperatura, consum, etc.), diagnosticand starea motorului si comunicand pe un ecran de bord erorile de functionare, defectiunile, actionand totodata pentru adaptarea functionarii motorului in raport cu problemele aparute. GFR a remotorizat dupa un concept al inginerilor nostri de specialitate, pana acum, 19 locomotive diesel hidraulice.

WS: Ce inseamna activitatea de dezvoltare de solutii de digitalizare pentru Grupul Grampet – Grup Feroviar Roman?
Amedeo Neculcea: Se implinesc 15 ani de cand GFR a inceput dezvoltarea primei aplicatii informatice care viza sa gestioneze si sa stapaneasca un parc de vagoane in continua crestere si in continua miscare atat in tara cat si dincolo de frontiere.

A stapani numai cu hartia si creionul parcul de vagoane, un ‚monstru’ cu mii de capete in permanenta transformare, cale cunoscuta deja, de inginerii de exploatare, nu era una de urmat.
Nu a existat o strategie in inventie si inovare ci doar valoare profesionala, spontaneitate si sustinere inteligenta a tuturor ideilor bune.
Aplicatia a fost un succes, dupa ea urmand alte 16 aplicatii (implementate deja) si inca 10 in dezvoltare.
Desi aparent paradoxal, nu a existat o echipa in partea de proiectare a aplicatiilor informatice, iar situatia se explica astfel

  • ideile noi si proiectele aplicatiilor erau generate de regula, de ingineri de exploatare, cu experienta si cunostinte solide in domeniu, care de cele mai multe ori aveau si statut de manager in companie
  • specificul activitatii de transport care face ca aceasta sa nu poata fi stocata sau perfect controlata, serviciul de transport fiind livrat simultan cu productia acestuia, impune ca efortul de organizare sa fie unul esential; prin urmare gestionarea inteligenta a informatiei este vitala. Astfel, ,,spatiul” ce prezenta potential de digitalizare era unul urias. Toate ideile bune au prins viata si s-au dezvoltat insular sub forma unor produse informatice in expansiune, pana cand, in urma cu 4-5 ani a fost reperata, in mod firesc necesitatea interconectarii lor.

Asadar nu a existat o strategie in inventie si inovare ci doar valoare profesionala, spontaneitate si sustinere inteligenta a tuturor ideilor bune.
Pe de alta parte, Institutul de Tehnica de Calcul, odata cu intrarea in Grampet Group a catalizat procesul de digitalizare al GFR punand in opera majoritatea proiectelor propuse de specialistii nostri.

Trebuie mentionat ca in ultimii ani dispunem de un project manager care se ocupa de interfata dintre GFR si ITC, foarte implicat si util in armonizarea acestei relatii si unul dedicat implementarii ERP in ariile de activitate Financiar, Contabilitate, gestiune stocuri.
De asemenea, Departamentul IT al GFR a asigurat toata arhitectura hardware necesara bunei functionari a aplicatiilor informatice (servere, retele, terminale, sisteme de securitate informatica, etc.)

WS: Ce solutii IT a implementat pana in prezent GFR in cadrul companiei, dar si in relatia cu partenerii sai?
Amedeo Neculcea: Exista o categorie de solutii informatice ,,clasice”, integrate intr-un ERP care rezolva problemele departamentelor Financiar si Contabilitate, dar care necesita un efort de customizare accentuat, rezultat din specificitatea domeniului de activitate, pe de o parte si din aceea ca obiectivul este ca la nivelul intregului Grup Grampet sa fie utilizat un singur sistem ERP integrant.
O alta categorie a aplicatiilor informatice sunt cele care simplifica procesele interne ale companiei (monitorizarea vagoanelor pe sectii, statii si linii industriale, monitorizarea locomotivelor, comandarea personalului de deservire a trenurilor, programarea trenurilor, antecalculul costurilor de transport, managementul documentelor, etc.).

Cea de a treia categorie a aplicatiilor vizeaza transparentizarea, simplificarea si automatizarea relatiei informationale a GFR cu clientii sai, cu efecte deja verificate si dovedite in imbunatatirea confortului beneficiarilor serviciilor nostri. Aceste produse informatice modeleaza procese precum comandarea vagoanelor goale, utilizarea scrisorilor de trasura in format electronic, monitorizarea expeditiilor, accesul la diverse nomenclatoare, furnizarea automata de rapoarte, etc.
Toate tarile europene au dezvoltat propriile sisteme informatice si de aceea, in prezent, una din marile provocari la nivelul continentului este interoperabilizarea acestor sisteme si construirea celor noi. Digitalizarea relatiei cu beneficiarii este in primul rand o expresie categorica si indubitabila a orientarii noastre catre client. Incercam mereu sa ii surprindem in mod placut.
Digitalizarea simplifica totodata efortul nostru si al clientilor in indeplinirea obligatiilor legale si contractuale fara nici un fel de derogari de la standardele de calitate stabilite.

WS: Ce proiecte derulati in prezent si ce proiecte vor fi lansate in viitor?
Amedeo Neculcea: In prezent, derulam 10 proiecte informatice constand in noi module ale unor aplicatii existente sau in niste sisteme autonome care vizeaza simplificarea activitatii operationale a categoriilor itinerante de salariati (mecanici, sefi tren, revizori tehnici de vagoane), dezvoltarea scrisorii de trasura electronica internationale (CIM), interconectarea actualelor aplicatii si implementarea unor elemente de inteligenta artificiala.

WS: Ce inseamna digitalizarea pentru industria de transport feroviar din Romania? Unde ne aflam in prezent si care sunt cele mai importante provocari?
Amedeo Neculcea: Transportul feroviar presupune deplasarea intr-o retea in care accesul este cel mai puternic reglementat. Pe langa aceasta, nivelul redus al gradelor de libertate de care vehiculele feroviare beneficiaza in miscarea lor (in comparatie cu mijloacele de transport naval, aerian sau chiar rutier) face ca domeniul feroviar sa fie cel mai ofertant din perspectiva digitalizarii.
In Romania inceputurile informatizarii sunt strans legate de domeniul feroviar. In anii ’70 au aparut primele aplicatii informatice in calea ferata, automatizarea fiind deja prezenta cu mult timp inainte. Din pacate toate tarile europene au dezvoltat in timp propriile sisteme informatice si de aceea, in prezent, una din marile provocari nu doar ale sistemului feroviar european ci ale Europei unite este interoperabilizarea acestor sisteme si construirea celor noi cu respectarea anumitor standarde.

In anul 2010 Agentia Europeana a Cailor Ferate a primit un mandat pentru revizuirea specificatiilor tehnice de interoperabilitate („STI”) referitoare la subsistemul „aplicatii telematice pentru transportul de marfa” („ATTM”), iar in 2015 a intrat in vigoare regulamentul UE cu privire la subsistemul ATTM, care acopera parametrii precum: colaborarea in retea si comunicarea, rapoartele de transfer, datele privind scriosarea de trasura, previziunea privind circulatia trenului, informatii privind intreruperea serviciului, etc.

Se poate vorbi, asadar de un camp de actiune urias in domeniul digitalizarii, iar noul subdomeniu al acesteia, inteligenta artificiala ofera oportunitati inca neexplorate.
Pentru ca toate aceste posibilitati sa nu fie simple fantezii trebuie ca specialistii mai multor domenii sa coaguleze ideile in proiecte realiste, a caror punere in scena sa implice costuri minime si beneficii in termeni de optimizare a fluxurilor, facilitare a deciziilor, inlesnire a comunicarii, maxime.

Mai mult

Emerging Europe Awards: Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român este Campionul Regional al Anului 2019

Recunoașterea internațională coincide cu aniversarea a 20 de ani de la înființarea primei multinaționale cu capital românesc

București, 1 iulie 2019 – Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român a fost desemnat Campionul Regional al Anului la Premiile Emerging Europe decernate la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul central al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) din Londra.

Ediția din acest an a Premiilor Emerging Europe a atras nominalizări din 23 de ţări emergente – Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia & Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina.

„Sunt mândru să aduc acest premiu la București, la aniversarea a 20 de ani de la înființarea Grupului GRAMPET”, spune președintele și fondatorul Gruia Stoica. „Am concurat la categoria Regional Champion of the Year alături de unele dintre cele mai puternice companii cu prezență regională. Am convingerea că juriul a avut o sarcină dificilă”.

Juriul desemnat de Emerging Europe a inclus, în acest an, profesionişti de talie internaţională și experiență recunoscută în diverse industrii, precum firme de consultanță Big4, fonduri de investiții, instituții financiare și de cercetare, companii imobiliare şi de tehnologie, organizații profesionale și camere de comerț, reprezentanți guvernamentali.

„Decizia finală a juriului recunoaște eforturile prin care am construit prima multinaţională cu capital românesc și cel mai mare operator privat de transport feroviar de marfă și logistică din Europa emergentă. Succesul nu este o întâmplare. Este nevoie de tenacitate, muncă grea, învățare din greșeli și putere de a te ridica, atunci când cazi. Atât eu, cât și echipa mea am trecut prin toate aceste etape, însă acest premiu ne obligă și ne încurajează să continuăm călătoria. Este o dovadă în plus că România are un potențial antreprenorial enorm și am speranța că am arătat încă o dată copiilor noștri că se poate”.

Grupul GRAMPET este prezent în 10 țări europene şi analizează intrarea pe alte șapte piețe europene (hartă ataşată). Este prima companie europeană care a aderat la Asociația Middle Corridor – Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică, asumându-și un angajament ferm față de această alianță strategică ce creează o nouă rută între China și Uniunea Europeană.

Ediția din acest an a Premiilor Emerging Europe a fost susținută, printre alții, de compania de consultanță PwC – Partener strategic, GE Power – Partener Landmark și BERD – partener instituțional. Ceremonia de premiere a fost prezentată de Kasia Madera, prezentator BBC World News. Samuel Burke, corespondent Business & Technology – CNN Business, a moderat sesiunea dedicată inovației și creșterii sustenabile a Europei emergente, printr-un efort comun public-privat.

Evenimentul a atras participanţi de marcă din toate ţările Europei emergente – reprezentanți ai mediului de afaceri, cu precădere din partea companiilor nominalizate, oficiali ai instituțiilor financiare internaționale, precum și oficiali din mediul politic și diplomatic. De menționat participarea unor personalități precum Kristalina Georgieva, CEO Banca Mondială, și Alexis Tsipras, Premierul Greciei. Detaliile și lista câștigătorilor sunt disponibile în comunicatul post-eveniment.

 

Despre Premiile Emerging Europe

Conferința & Premiile Emerging Europe reprezintă o inițiativă dedicată celor mai dinamice companii din țările emergente europene. Categoriile de premii au în vedere realizările companiilor în raport cu 3 criterii – creșterea gradului de conștientizare, dezvoltarea socială și creșterea economică.

Există 16 categorii de premii, dintre care 12 sunt desemnate de un juriu format din profesionşti cu experienţă internaţională, care cunosc categoriile respective foarte bine. Două premii sunt desemnate de către Consiliul Emerging Europe și încă două sunt alese în baza analizei și cercetărilor realizate de platforma Emerging Europe.

Ediţia din acest an a atras companii din 23 de țări. Un număr de 120 de companii și organizații au fost oficial nominalizate pentru cele 12 categorii.

Grupul GRAMPET a concurat alături de alte 9 finaliste la categoria Campionul Regional al Anului (categorie deschisă companiilor care și-au consolidat operațiunile și/ sau s-au extins în țările din Europa emergentă în mod organic sau prin achiziții).

Conferința și premiile au avut loc pe 27-28 iunie, la Londra. Agenda a inclus întâlniri și prezentări la sediul BERD, precum și o recepție la sediul Parlamentului britanic – Palatul Westminster. Alte detalii aici.

 

Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate.

Mai mult

Grupul GRAMPET – Grupul Feroviar Român și NMSC Kazmortransflot LLP semnează un Memorandum de Colaborare

Cele două membre Middle Corridor își propun deschiderea unei noi conexiuni între porturile Constanța și Batumi

München, 6 iunie 2019 – Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR) și NMSC Kazmortransflot LLP au semnat un Memorandum de Colaborare cu ocazia evenimentului Transport Logistics 2019 din München, care își propune să deschidă o conexiune regulată între porturile Constanța și Batumi.

Legenda de la stanga la dreapta: Rakhmetolla Kudaibergenov, Secretar General, Middle Corridor; Sorin Chinde, Vice Presedinte GRAMPET Group – Grup Feroviar Roman; Leila Batyrbekova, Secretar General Adjunct, Middle Corridor; Nurtas Shmanov, Senior Vice-President of JSC NC “KazMunayGas” Oil Transportation; Martin Voetmann, Manager Commercial issues Portul Aktau.

Acordul dintre cei doi membri ai Middle Corridor – Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică se aliniază obiectivului asociației de a spori cooperarea și de a intensifica fluxul de mărfuri de-a lungul rutei.

NMSC Kazmortransflot LLP, operatorul naval de stat al Republicii Kazahstan, deține cea mai mare și mai modernă flotă din Marea Caspică – nave cisternă, remorchere, precum și nave pentru transportul încărcăturilor voluminoase și barje pentru diverse transporturi.

Grupul GRAMPET – Grupul Feroviar Român este cel mai mare operator privat de transport feroviar de marfă și logistică din România și Europa Centrală și de Sud-Est și prima companie europeană care s-a alăturat Asociației Middle Corridor – Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică, în septembrie anul trecut.

„Acordul semnat astăzi confirmă angajamentul nostru ferm față de această alianță strategică ce creează o nouă rută între China și Uniunea Europeană”, a declarat Gruia Stoica, președintele GRAMPET Group. „În contextul în care sărbătorim 20 de ani de pionierat și performanță în transportul feroviar de marfă și logistică din Europa de Sud-Est, continuăm dezvoltarea rețelei pe piața europeană, urmărind în același timp noi oportunități alături de partenerii noştri din Asia”.

Sorin Chinde, Vice Președintele Diviziei de Transport, adaugă: „Există numeroase sinergii și oportunități între cele două porturi, având în vedere amplasarea lor strategică pe ruta principalelor proiecte de infrastructură de transport, precum și potențialul de dezvoltare pe termen lung”.

Portul Batumi are o capacitate de 18 milioane de tone pe an, 5 terminale și 11 dane. Investițiile în dezvoltarea portului au însumat 48 de milioane USD în ultimii 10 ani.

Portul Constanța are o capacitate de manipulare de peste 100 de milioane de tone pe an și 156 de dane, în timp ce investițiile au atins un nivel record în ultimii ani și alte proiecte cu o valoare totală de 1 miliard de euro au fost anunțate recent.

Cu un obiectiv declarat de a conecta Oceanul Atlantic prin Marea Nordului, spre Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre principalele motoare pentru dezvoltarea coridoarelor de transport care leagă Europa și Asia.

Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român este conceput strategic pentru a acoperi întregul lanț de soluții și produse de transport feroviar, oferind astfel clienților o experiență integrată la cel mai înalt nivel de competență: transportul feroviar de marfă, construirea, repararea și modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluții IT inovatoare pentru operatorii feroviari.

Mai mult

Grampet Group – Grup Feroviar Român este prima companie europeană care aderă la Ruta de Transport Internațională Trans-Caspică
Această participare va conduce la dezvoltarea traficului intermodal în România și în țările vecine

Constanţa, 10 septembrie 2018 – Grampet Group, cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa de Sud-Est, aderă la asociaţia Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică (Trans-Caspian International Transport Route – TITR), un proiect inițiat de guvernele din China, Kazahstan și Azerbaidjan pentru dezvoltarea unui nou coridor de transport multimodal, ce leagă Asia – Europa.

„Suntem onorați să ne alăturăm acestui parteneriat care ne aduce mai aproape de obiectivul strategic pe care l-am conturat încă de acum 20 de ani – acela de a lega pe calea ferată Marea Nordului de Marea Chinei de Est”, spune Gruia Stoica, Președintele Grampet Group. „La acel moment, eram doar o companie antreprenorială dintr-o ţară mică, aflată la graniţa dintre două continente. Astăzi suntem unul dintre liderii industriei europene de profil şi prima societate europeană care devine membru al acestei alianțe strategice”.

Operatorii feroviari din cadrul Grampet Group dețin și exploatează un parc de aproape 20.000 de vagoane şi 400 de locomotive. Aceşti operatori transportă anual un volum de aproximativ 22 milioane de tone de marfă, dintre care peste 20% la nivel european.

Oficialii companiei estimează că aderarea la Ruta Trans-Caspica va conduce la dezvoltarea traficului intermodal atât în România, cât şi în ţările vecine.

„Prin acceptarea Grampet Group ca membru al TITR se finalizeaza construcția unei noi rute China – Uniunea Europeană. Practic, în acest coridor deschidem cinci ţări din comunitate (România, Ungaria, Bulgaria, Croaţia şi Austria), prin operatorii feroviari care fac parte din grup. Este o confirmare a faptului că şi în România sunt companii cu capital privat, capabile să participe în proiecte internaţionale complexe”, subliniază Sorin Chinde, directorul general Grup Feroviar Român.
Gruia Stoica adaugă: „Această alianță poate transforma România într-o platformă logistică pentru Europa și Asia, generând în jur de 100.000 de noi locuri de muncă şi contribuţii la bugetul statului de peste un miliard de euro”.

Aderarea Grampet Group la TITR a fost anunţată în cadrul unui eveniment organizat de către Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi Asociația „Middle Corridor – Trans-Caspian International Transport Route”, la care au participat zeci de reprezentanţilor din industria de transport din România, precum şi membri şi parteneri ai Asociaţiei „Middle Corridor – Trans-Caspian International Transport Route”, inclusiv companii de profil din China, Kazahstan, Azerbaidjan şi Georgia.

Ruta Internațională de Transport Trans-Caspică are o lungime totală de 9.500 de kilometri, dintre care 860 de kilometri traversează teritoriul României (Coridorul feroviar IV, pe relația Portul Constanța – Curtici). Inițiat de guvernele din China, Kazahstan și Azerbaidjan, proiectul își propune să dezvolte transportul multimodal care face legătura dintre China, Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia, Turcia și Europa. Principalul obiectiv al asociaţiei este simplificarea formalităţilor administrative prin asigurarea unui mediu competitiv şi oferirea de sprijin companiilor din diferite ţări, pentru dezvoltarea afacerilor acestora de-a lungul Coridorului Trans-Caspic. Alte detalii aici.

Mai mult

Grampet Group a finalizat lucrările pentru eliberarea căii ferate în zona viaductului Cârcea
Traficul feroviar a revenit la normal

București, 5 septembrie 2018 – Grampet Group, cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi Europa de Sud-Est, anunță finalizarea lucrărilor de ridicare a materialului rulant deraiat în incidentul de pe intervalul Malu Mare – Banu Mărăcine, pe data de 12 august.

„După aproape o lună de eforturi intense, discuții cu partenerii locali și internaționali și planificare în cele mai mici detalii, anunțăm cu bucurie revenirea la normal a traficului feroviar în zonă”, spune Gruia Stoica, Președintele Grampet Group. „Mulțumim echipelor de specialiști şi autorităților cu care am colaborat pentru finalizarea cu succes a uneia dintre cele mai complexe operaţiuni de acest fel din istoria recentă”.

Pentru a ridica vagoanele rămase suspendate pe pod, Grampet Group a contractat compania DEME Macarale, care a adus la locul intervenției o macara de 600 de tone transportată pe cale rutieră, cu ajutorul a 12 camioane.

Condiţiile dificile de la faţa locului au necesitat lucrări de stabilizare a terenului și construirea unei platforme care să permită instalarea macaralei și ridicarea vagoanelor în condiţii sigure pentru infrastructura feroviară din zonă şi pentru echipele de intervenţie.

În paralel, Grampet Group s-a implicat în eforturile pentru depoluarea zonei, fiind aplicate peste 10 tone de material absorbant.
Bugetul alocat pentru închirierea echipamentelor necesare și intervenția la fața locului a ajuns la aproximativ un milion de Euro. Dupa finalizarea intervenției, la fața locului va acționa în continuare o firmă specializată până la eliminarea completă a poluării produse.

Gruia Stoica adăugă: „Regretăm și ne cerem scuze pentru dificultățile cu care s-au confruntat pasagerii și operatorii de transport feroviar, în urma acestui incident. Încă de la înfiinţarea companiei noastre, în urmă cu aproape 20 de ani, am manifestat o preocupare constantă pentru aplicarea și respectarea celor mai bune practici şi proceduri standard de conduită și siguranță în trafic. Niciun sistem nu este, însă, perfect, și îl îmbunătățim în permanenţă. Așa cum am anunțat încă de la început, colaborăm cu autoritățile pentru finalizarea investigațiilor în acest caz”.

Mai mult

Grampet Group devine acționarul majoritar al Polisano Pharmaceuticals, cu 74%
Obiectivul strategic este poziția de lider pe piața producției de oncologice din Europa Centrală și de Sud Est

București, 17 septembrie 2018 – Grampet Group, cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi Europa de Sud-Est, și-a majorat participația la fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals din Sibiu, de la 20% la 74%.

„Investiţia vine după două achiziţii consecutive de participaţii minoritare, pe parcursul anului trecut, timp în care am înțeles mai bine nevoile şi potențialul de dezvoltare al acestei fabrici. Am primit astfel confirmarea că decizia iniţială de a prelua unul dintre cele mai cunoscute branduri din industria farmacutică românească şi a-l duce la următorul nivel de dezvoltare a fost una corectă”, spune Gruia Stoica, Președintele Grampet Group. „Am alocat deja resurse importante pentru extinderea activităţii, pentru că ne propunem să aducem Polisano Pharmaceuticals pe primul loc în Europa Centrală și de Sud Est la producția de medicamente necesare în tratarea cancerului”.

El a continuat: „Pregătim lansarea primei linii de producție de medicamente oncologice solide în prima jumătate a anului viitor, în urma unei investiții de 25 de milioane de euro, pentru o capacitate de aproximativ 10 milioane de unități terapeutice anual. Totodată, până la finalul lui 2019 vor fi finalizate pregătirile pentru producție pe liniile de oncologice lichide injectabile existente în fabrica din Sibiu”.

În jur de 30% din producția Polisano Pharmaceuticals va merge pe piaţa internă, restul fiind dedicat exportului în cele 35 de piețe cu care Polisano lucrează deja, dar și în alte țări, pe măsură ce compania își va extinde parteneriatele.

Structura noului acţionariat este 74% Grampet Group, restul de 26% fiind deținut de familia Muntean și avocatul Remus Borza.

Echipa de management rămâne neschimbată, beneficiind de încrederea acţionarilor că au capacitatea şi know how-ul de a îndeplini obiectivele de business stabilite.

„Lucrăm în acest moment cu peste 100 de medici și farmaciști și investim în mod constant în inovație, căutând cele mai moderne, diverse și accesibile formule farmaceutice. Avem încredere că noua structură de acționari susține misiunea Polisano de a îmbunătăți viața cât mai multor persoane. Totodată, sperăm să avem o contribuție semnificativă în atenuarea crizei de oncologice pe piața românească, pe care pacienții o resimt tot mai acut în ultimii ani”, spune Roxana Manole, CEO Polisano Pharmaceuticals.

Fabrica de la Sibiu are 160 de angajați și o suprafaţă de 33.000 metri pătraţi, fiind echipată cu linii de fabricaţie de ultimă generaţie. În prezent, are o capacitate de producţie echivalentă cu peste 500 de milioane de unităţi terapeutice și produce peste 50 de mărci proprii de suplimente alimentare și OTC-uri distribuite în 35 de țări.

Mai mult

Grampet Group – Grup Feroviar Român, prima multinaţională din România, anunţă schimbări strategice în echipa de management
Noua structură de conducere include 4 Vice Preşedinţi responsabili de principalele arii de business

București, 5 decembrie 2018 – Grampet Group, cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est şi prima multinaţională din România, efectuează schimbări strategice în structura sa de management, în contextul proiectelor ambiţioase de extindere la nivel internaţional.

Astfel, Sorin Chinde devine Vice Președinte al Departamentului de Transport.
Sorin Chinde – cu o experiență de peste 13 ani în Grampet Group  – preia în subordinea sa toți operatorii de transport și responsabilitatea dezvoltării internaționale a grupului. Absolvent al Facultății de Transporturi din cadrul Politehnicii București, Sorin Chinde a activat în ultimii 30 de ani atât în sectorul feroviar de stat, cât și în cel privat. În 2005, el a preluat funcția de director general al Grup Feroviar Român (GFR), compania fiind astăzi cel mai mare operator privat feroviar din România, cu aproape 2.800 de angajați și o cifră de afaceri de peste 158,55 milioane euro pentru 2017, în creștere față de anul anterior.

Tomoni Vizante devine Vice Președinte al diviziei de Material Rulant Marfă.
Tomoni Vizante are 19 ani de experiență în Grampet Group, mai mult de jumătate din experiența sa de 34 de ani în industria de profil. Și-a început cariera ca inginer la REVA Simeria, activând fără întrerupere în cadrul acestei companii până la privatizarea sa și preluarea de către Grampet, când devine Director General (1999 – 2006). Ulterior, a fost numit Director Executiv al Grampet Group. Din 2007 până în prezent este Președintele Organizației Patronale a Reparatorilor de Material Rulant (OPREMAR) București. A absolvit Institutul Politehnic Traian Vuia din Timișoara, Facultatea de Mecanică.

Grațian Călin devine Vice Președinte al diviziei de Material Rulant Călători.
Gratian Călin are 9 ani de experiență în Grampet Group. S-a alăturat echipei în 2011, asumându-și rolurile de Președinte al companiei RELOC SA şi Director General al operatorului TRAIN Hungary. Are peste 22 ani de experiență de management în domeniul industriei feroviare. Absolvent al Universității Politehnica București, Profil Transport Feroviar, are un MBA în Management și Administrarea rețelelor feroviare, precum și un Doctorat la Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Inginerie Electrică.

Belgin Bactali devine Vice Președinte responsabil cu departamentul Financiar.
Cu experiență de 14 ani în Grampet Group, Belgin Bactali este absolventă a Academiei de Studii Economice, Facultatea Finanţe-Bănci, Belgin Bactali şi-a început cariera în cadrul Grampet Group în 2004, ca economist. În 2008 a preluat funcția de Director Financiar al companiei Rolling Stock. Patru ani mai târziu, prelua aceeași funcție în Grup Feroviar Român, iar din 2016 este Directorul Diviziei Financiare a Grampet Group. Este membră în Consiliul de Supraveghere al Grampet Debrecen și Consiliul Director al Fundației Grampet. Totodată, este membră ACCA din 2015.

După 16 ani de activitate în cadrul Grampet Group, Cristian Rădulescu preia ștafeta de la Sorin Chinde, devenind noul Director General al companiei fanion Grup Feroviar Român. S-a alăturat echipei în 2002 ca director de sucursală a Grup Feroviar Român – Sucursala Brazi. Începând cu 2005 preia funcţia de Director General al Trans Expedition Feroviar, iar din 2018 a devenit Directorul General Adjunct al Grupului Feroviar Român. Are o licență în Management Financiar Contabil și Administrativ și un Master în Managementul Sistemelor Economice Turistice și Administrative.

În același timp, Amedeo Neculcea este desemnat Director General Adjunct al Grup Feroviar Român. Cu experiență în Grampet Group de peste 13 ani, el lucrează de 22 de ani în domeniul transporturilor feroviare și al logisticii. S-a alăturat grupului în 2005, ca Şef Serviciu Comercial – Marketing al Grupului Feroviar Român, devenind Director Comercial în 2008. În perioada 2012 – 2015 a fost pe rând director adjunct și director general al Grampet Logistics, iar din ianuarie 2016 este consilier pentru dezvoltarea de proiecte feroviare în cadrul Grup Feroviar Român. Absolvent al Facultății de Transporturi, secția Tehnica Transporturilor din cadrul Universității Politehnica București, are un Master în Logistica Transporturilor (Facultatea de Transporturi) și este Doctor în Ştiinţe inginereşti, domeniul Ingineria Transporturilor. S-a remarcat și în domeniul publicisticii științifice în domeniu, având, de asemenea, contribuții majore și în dezvoltarea mai multor aplicații informatice feroviare.

„Se spune că cea mai dificilă sarcină pentru un lider de piaţă este să rămână în frunte. Pentru acest lucru, ai nevoie de cei mai buni oameni la panoul de comandă”, spune Gruia Stoica, Președintele Grampet Group.

„Începem o nouă etapă în 2019, anul care va marca totodată și primii 20 de ani ai Grampet Group. Am convingerea că echipa de management pe care o anunțăm astăzi este talentată, bine pregătită și ştie foarte bine ce are de făcut. Competenţa, perseverenţa şi abilităţile lor de management au adus Grampet Group în poziţia de lider în care este astăzi”.

În urmă cu câteva luni, Grampet Group devenea prima companie europeană care a aderat la asociaţia Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică. Proiectul inițiat de guvernele din China, Kazahstan și Azerbaidjan are drept obiectiv dezvoltarea unui nou coridor de transport multimodal pe relația Asia – Europa și pune România pe Noul Drum al Mătăsii, cel mai mare proiect de infrastructură din istoria recentă.

„Este un pas gigant nu doar pentru noi, ci și pentru România, care își confirmă, astfel, poziţia strategică în domeniul european al transporturilor”, subliniază Sorin Chinde. „Suntem onorați că eforturile noastre din ultimii 20 de ani au fost recunoscute și că am primit această oportunitate. Ne-am asumat angajamente ambițioase pentru următorii ani, în fața partenerilor noștri. În același timp, ne-am propus să ne extindem în alte șapte țări. Viziunea, deciziile de management şi paşii următori capătă, astfel, cu rol esențial şi mă bucur să preiau o parte din această responsabilitate”.

Grampet Group – Grup Feroviar Român acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru industrie.

Operatorii săi – GRUP FEROVIAR ROMÂN, EURORAIL LOGISTCS doo Serbia, GRAMPET CARGO AUSTRIA, TRAIN HUNGARY, TRAIN HUNGARY CROATIA, BULGARIAN RAILWAY COMPANY – oferă soluții logistice complexe prin intermediul unei flote de 20.000 vagoane și 400 locomotive. Anual, Grampet Group transportă aproximativ 22 milioane de tone de marfă.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grampet Group acoperă 100% din piața reparatorie de material rulant din România. Totodată, Grupul deține o fabrică de reparație și producție vagoane în Ungaria – Grampet Debrecen Vagongyár, care este liderul local pe piața reparatorie de vagoane destinate transportului de gaze și unul dintre liderii europeni de profil.

În total, Grampet Group numără 7.100 de salariați.

Mandatele de Vice Președinte și directori anunţate intră în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Mai mult